Profesorul FCIM-UTM, Veaceslav NASTASENCO: dialog de neuitat cu Președintele R. Lituania, E.S. Gitanas NAUSĖDA

Recenta vizită oficială în Republica Moldova a Președintelui Republicii Lituania, E.S. Gitanas NAUSĖDA, a avut conotații speciale și pentru membrii comunității Universității Tehnice a Moldovei.

Veaceslav NASTASENCO, conf. univ., dr. în cadrul Departamentului Ingineria Software şi Automatică, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, activează prodigios în cadrul Societății Lituanienilor din Republica Moldova (pe timpuri implicându-se activ la fondarea acesteia). Împreună cu ai săi colegi din Societate, a avut ocazia unei întrevederi neformale cu președintele lituanian, dar și a unui dialog personal în lituaniană cu Excelența Sa. „Ambasadoarea” sa în cadrul acestui dialog a fost chiar fiica sa, Ana NASTASENCO, elevă în clasa a VI-a a Liceului Teoretic „M. Berezovski” din Chișinău. În costum național moldovenesc, Ana a vorbit în engleză și lituaniană cu Excelența Sa, spunând că cei doi frați ai săi au studiat la Vilniaus lietuvių namai, iar ea își dorește să obțină cetățenia Republicii Lituania, după ce se va sfârși pandemia de COVID-19.

„Astfel de întâlniri sunt importante pentru mine – să aud și să simt cum trăiesc lituanienii în alte țări. Mă bucur să-mi văd compatrioții care își păstrează și își dezvoltă rădăcinile. Calea actuală a Moldovei îmi amintește de calea pe care am urmat-o noi pentru aderarea la Uniunea Europeană, prin urmare ideile și experiența experților lituanieni în această țară sunt extrem de apreciate”, a subliniat în cadrul întrevederii Președintele Lituaniei E.S. Gitanas NAUSĖDA.

 

(Visited 238 times, 1 visits today)