Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Primul satelit al Republicii Moldova, dezvoltat în cadrul CNTS-UTM, a primit Carnetul ATA

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a eliberat, în premieră, Carnetul ATA pentru nanosatelitul dezvoltat în cadrul Centrului Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei (CNTS-UTM).

Carnetul ATA este un document vamal, care facilitează exportul temporar de bunuri. Actul a fost solicitat de Universitatea Tehnică a Moldovei în legătură cu necesitatea testării funcționale a nanosatelitului pentru lansarea în spațiu. În baza Carnetului perfectat și eliberat de CCI, nanosatelitul TUMnanoSAT și accesoriile necesare sunt transportate în România, unde sunt suspuse operațiunilor de testare de către Institutul de Științe Spațiale din România, iar ulterior reintroduse în RM.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Centrul Tehnologii Spațiale al Universității Tehnice a Moldovei a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea în acest an a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională (ISS) prin intermediul modulului experimental japonez JEM Small Satellite Orbital Deployer (J-SSOD).

Conform CNTS-UTM, satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat cu misiuni educaționale și de cercetare. Lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale.

satelit utm

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI