Dialog online vizând o eventuală colaborare JICA – UTM

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, și prorectorul Dinu ȚURCANU, au avut o importantă întrevedere online cu Satoshi SUGIMOTO, șef Birou Japan International Cooperation Agency, Ucraina, care actualmente coordonează și activitatea JICA în Republica Moldova.

Dat fiind că anterior Satoshi SUGIMOTO a exprimat intenția Agenției de Cooperare Internațională Japoneză (JICA) de a extinde domeniul de cooperare cu Republica Moldova, actualul dialog a vizat o eventuală colaborate JICA-UTM.

Dl Sugimoto a relatat că, recent, JICA a stabilit cadrul de cooperare cu universitățile japoneze care primesc studenți din țările în curs de dezvoltare în baza burselor oferite de JICA (în principal, ciclul II Masterat) pentru a studia și a afla mai multe detalii privind subiectul modernizării japoneze, aspect important pentru colaborarea cu instituțiile de învățământ superior.

De asemenea, au fost abordate subiectele ce țin de cooperare tehnică pentru îmbunătățirea capacității instruirii inginerești.

În contextul discuțiilor, am exprimat mulțumiri Guvernului nipon, JAXA și UNOOSA pentru șansa deosebită și suportul continuu acordate Republicii Moldova. Subliniind beneficiile pe care le va aduce lansarea primului nanosatelit (TUMnanoSAT), proiectat și dezvoltat, în conformitate cu standardul internațional CubeSat, în cadrul Centrului Național Tehnologii Spațiale (CNTS). Am amintit că în iunie 2019 echipa CNTS a fost selectată pentru Programul KiboCUBE pentru lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul modulului experimental japonez KiboCUBE. Astfel, colaborarea dedicată dintre UNOOSA și JAXA în utilizarea ISS KiboLancer pentru lansarea nanosateliților tip CubeSat s-a extins, având ca partener și Universitatea Tehnică a Moldovei. Startul oficial al proiectului de lansare în spațiu a primului satelit al RM în cadrul programului KiboCUBE sub auspiciile UNOOSA și JAXA a fost dat în septembrie 2019, în cadrul reuniunii JAXA-TUM-UNOOSA, găzduită de CNTS-UTM, cu participarea mr. Masayuki GOTO, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), technical coordinator of the KiboCube project / Mr. Tetsuro MIZUNO, Japan Manned Space Systems Corporation (JAMSS).

 

1 8

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU