Într-un amplu dialog susținut pentru TV8, Dinu ȚURCANU, prorector UTM pentru informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, s-a referit la profesiile Viitorului și la faptul cine și cum le va putea însuși. Parafrazând mottoul „Inginerii creează Viitorul!”, d-sa și-a exprimat astfel nu doar entuziasmul și atașamentul față de profilul universității pe care o reprezintă, ci a scos în evidență și domeniile profesionale ale Viitorului, care se prefigurează inclusiv în sânul UTM, dar și cele mai importante discipline pe care trebuie să se axeze  procesul didactic universitar pentru ca tinerii să-și construiască o carieră de succes, considerând că științele inginerești în conglomerat cu cele umaniste vor schimba lumea.

Dacă nu vom însuși astăzi profesiile Viitorului, este posibil ca mâine să fim substituiți de un robot sau de inteligența artificială, iar în viitor riscăm să devenim șomeri. Potrivit Jobs of Tomorrow, procesele de robotizare și automatizare care iau amploare pe zi ce trece ar putea induce în șomaj peste 75 de milioane de oameni din întreaga lume. Surse de la Oxford prefigurează că în următorii  15-20 de ani oamenii vor lăsa în seama roboților jumătate din sarcinile lor de rutină. Totodată, 77% dintre oameni se vor recalifica și își vor schimba profesia. Ce profesii vor fi apreciate în viitor? 

Profesiile viitorului sunt profesii la joncțiunea mai multor discipline

Aceste profesii vor suplimenta sau le vor substitui pe cele existente. De exemplu, șoferii de camioane vor fi înlocuiți cu vehicule fără pilot. Mașina se va conduce singură, iar omul va dezvolta în continuare tehnologia. Vor apărea profesii noi, cum ar fi cea de proiectant de spații virtuale sau de lingvist informatic. În țările dezvoltate, specialiștii cu asemenea calificări sunt deja la mare căutare, iar în Moldova cererea acestora se mai lasă așteptată.

Ce discipline ating cel mai înalt grad de dezvoltare la ora actuală? Studiile indică în continuare disciplinele STEM (Science, technology, engineering, and mathematics – Științele naturii, matematică, tehnologie, inginerie). În completarea liste vin  energia, mediul, medicina, robotica, agricultura, transporturile, educația, securitatea, mass-media digitală, tehnologia, bioinformatica, nanotehnologiile și tot ce ține de domeniul datelor cu caracter personal, care de acum încolo vor cunoaște o dezvoltare vertiginoasă.

Domeniul tehnologiei informației garantează un câmp vast de locuri de muncă

Una din profesiile Viitorului, discutată larg pe diverse forumuri, este responsabilul de date cu caracter personal. Pe rețelele de socializare avem o mulțime de date cu acces deschis. Astfel, apare necesitatea unui specialist care să aibă grijă de identitatea noastră virtuală. Multe profesii la care ne referim, acum 5-10 ani păreau că țin de un viitor îndepărtat, ireal. Dar acest viitor este deja foarte aproape. Suntem înconjurați de date, astfel încât domeniul tehnologiei informației garantează locuri de muncă pentru specialiștii care știu să opereze cu aceasta: de la data-jurnaliști la arhitecții de date. Există deja profesii emergente, cum ar fi însoțitor IT, lider transformare digitală, arhitect de date, lingvist digital, colector deșeuri electronice.

Abilitățile digitale

Cu certitudine, disciplinele STEM sunt printre cei mai solicitate. Dar să nu uităm și de abilitățile digitale. Cum ar fi jurnalismul, de exemplu. Nu mai e nici pe departe cel de altădată. Mass-media tradiționale, ziarele, cedează locul rețelelor sociale și mijloacelor media online. Prin urmare, dacă aveți abilități digitale, profesia dvs. va fi solicitată. Cei care au absolvit acum facultatea și cred că vor avea suficiente cunoștințe în următorii cinci ani se înșală profund. Dacă aveți un anumit talent, dar nu-l adaptați condițiilor actuale, acesta va fi solicitat doar o perioadă scurtă de timp. Algoritmul va oferi o soluție mai rapidă în cifre. Deoarece automatizarea și digitalizarea vor pătrunde în toate sferele vieții: de la comunicare la știință. Pentru a avea succes, trebuie să combinăm pasiunea cu abilitățile solicitate.

Dezvoltarea corectă este foarte importantă

Cineva va spune că un copil din clasa a V-a este pasionat de robotică. Dar pasiunea lui se datorează și faptului că are un profesor, că dispune de echipamentul necesar. Într-un orășel mai mic s-ar putea să nu știe nimeni despre asta, iar copiilor să nu le vorbească nimeni despre profesiile Viitorului. Chiar dacă și acolo există copii talentați, nimeni nu-i îndrumă,  nu-i ajută să crească. Prin urmare, talentul trebuie descoperit și dezvoltat.  

În țările europene, orientarea în carieră se află pe primul loc în sistemul educațional. Oficialii și profesioniștii călătoresc în diferite localități și țin prelegeri publice atât în fața studenților, cât și a profesorilor, vorbindu-le despre tendințele tehnologice,  ce înseamnă profesii umanitare și abilități digitale. Prin urmare, orientarea în carieră trebuie să înceapă nu din clasa a XII-a, ci din gimnaziu, astfel că ajungând în clasa a XII-a, elevul să poată face deja o alegere echilibrată.

Va reuși cel care va putea cuprinde necuprinsul

Nu contează ce facultate alegi. Potrivit estimărilor, o persoană va trebui să aibă mai multe profesii. Prin urmare, o diplomă în IT sau în inginerie s-ar putea să nu fie suficientă.

Aceste discipline urmează să fie suplimentate de cunoștințe despre marketingul digital și PR, iar aceasta pregătire ține deja de profilul umanitar. Prin urmare, oricine dorește să aibă o carieră de succes va trebui să dețină mai multe specialități, să fie un specialist multidisciplinar. Va reuși cel care va putea cuprinde necuprinsul, altfel zis, va putea combina matematica cu bioinformatica, medicina cu tehnologia calculatoarelor, media cu designul. Proiectele durabile sunt create în echipă cu diferiți specialiști.

Inginerii creează Viitorul!

Cred cu tot sufletul în motto-ul Universității noastre: „Inginerii creează Viitorul!” Inginerii din toate domeniile predate la facultățile UTM sunt specialiștii de care are nevoie orice țară pentru a-și dezvolta economia: energie, energie regenerabilă, inginerie auto, chimie, nano-, bio- și tehnologii informaționale, arhitectură, design, textile, construcții. Toate acestea sunt domenii fără de care dezvoltarea este imposibilă. Cred că aceasta este fundamentul tuturor științelor, iar profesiile inginerești stau la baza majorității profesiilor Viitorului.

(Visited 145 times, 1 visits today)