Vis împlinit: copii din Moldova au dialogat direct cu astronauții din Cosmos

Douăzeci de liceeni cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, reprezentând un consorțiu de instituții de învățământ, școli rurale și biblioteci din diferite localități ale Republicii Moldova – Molovata, Sălcuța, Băcioi, Sângerei, Gura Bâcului, Ștefănești, Cociulia, Cirești, Cobani și-au văzut împlinit un mare vis, cel de a afla răspunsuri la întrebările ce-i frământă direct de la sursă – de la astronauții din Cosmos.

Acest lucru a devenit posibil grație unui proiect de mare anvergură realizat de Centrul Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Corpul Păcii din SUA în RM (USPCVC) și Serviciul Radioamatorilor de pe Stația Spațială Internațională (ARISS), care au reușit să stabilească conexiunea și să organizeze un dialog în direct al elevilor din Republica Moldova cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS). Evenimentul a avut loc pe 3 martie între orele 13.30 -:- 15.20, dialogul fiind lansat și moderat de pe platforma ZOOM de către Edward KENDALL, coordonator al voluntarilor din Corpul Păcii SUA în RM.

Tinerii din fața monitoarelor au fost salutați cordial de către rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, care, subliniind importanța științei și a tehnologiilor spațiale la ora actuală, i-a invitat pe elevi să se convingă de realizările cercetătorilor UTM în cadrul unui tur virtual în spațiile Centrului Național de Tehnologii Spațiale. Reprezentanții CNTS le-au făcut o prezentare a micro-nanosateliții elaborați în cadrul Centrului și a stațiilor terestre de comunicare cu sateliții. În context, directorul-adjunct al CNTS, Nicolae SECRIERU, a venit cu explicații exhaustive privind necesitatea dezvoltării tehnologiilor spațiale pentru viața de zi cu zi, acestea constituind o platformă inovațională pentru industrie, comunicații, medicină și alte domenii. Tocmai de aceea  savanții UTM implică în cercetările din domeniul satelitar-spațial numeroși liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, orientându-i și motivându-i să se implice și să valorifice aceste importante aspecte ale cercetării științifice. Punctul forte al turului virtual l-a constituit nanosatelitul „TUMnanoSAT”, elaborat în cadrul CNTS-UTM, care se află la ultima etapă de testări complexe, urmând ulterior ca acest prim satelit al Republicii Moldova să fie lansat în spațiu. În acest sens, în iunie 2019, echipa CNTS a fost selectată de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) și United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul modulului experimental japonez KiboCUBE.

Captivați de această prezentare impresionantă, liceenii s-au arătat nerăbdători să vadă și cum e acolo, în spațiu. Sub privirile lor curioase s-a luat legătura cu ARISS și s-a verificat conexiunea radio pentru dialogul direct cu ISS. Cosmosul „s-a deschis” și în fața elevilor a apărut astronautul Mike HOPKINS, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, care i-a salutat în direct. După care întrebările liceenilor au curs necontenit: De ce și-a ales tocmai această meserie? Care este rutina zilnică a unui astronaut pe Stația Spațială Internațională? Ce tip de experimente se efectuează la bordul ISS? Cum este să trăiești și să lucrezi în spațiu? Cum arată Pământul „de sus”? Îți suni vreodată familia din spațiu? Care este cel mai dificil lucru cu care te obișnuiești în lipsa gravitației? Cum se face față unei urgențe medicale majore la bordul unei nave spațiale? De ce ultima misiune pe Lună a fost tocmai în 1972? Cât durează recuperarea după o călătorie în spațiu: fizic și psihologic?  Ce sfaturi ar avea pentru studenții care doresc să fie astronauți?  

Astronautul Mike HOPKINS a oferit răspunsuri bine argumentate la fiecare din aceste întrebări.

A urmat apoi și o serie de întrebări către colaboratorii CNTS despre cum pot obține cunoștințe profunde în domeniul științei și tehnicii. Dl Nicolae SECRIERU, le-a explicat liceenilor că ar putea obține asemenea cunoștințe, de exemplu, urmându-și studiile la diverse facultăți și specialități ale Universității Tehnice a Moldovei.

Impresionant, emoționant și deopotrivă captivant, acest dialog a constituit de-a dreptul modelul unui obiectiv îndeplinit cu succes. Obiectiv pe care Universitatea Tehnică a Moldovei a reușit să-l atingă în colaborare cu Corpul Păcii – o instituție educațională care își propune promovarea dezvoltării economice și civice, cu un accent deosebit pe dezvoltarea resurselor locale din comunitățile rurale și suburbane, oferind tinerilor din satele moldovenești acces la oportunități STEM și susținere în demersul profesorilor și bibliotecarilor locali de a implementa activitățile STEM în procesul de învățământ.

Notă:

Evenimentul poate fi vizionat în reluare pe pagina Facebook a UTM – https://www.facebook.com/UTMoldova/

și pagina Facebook a Corpului Păcii din Moldova – https://www.facebook.com/PeaceCorpsMoldova/?ref=page_internal

(Visited 758 times, 1 visits today)