- UTM - https://utm.md -

O „capsulă a Timpului”, descoperită în podeaua unei săli de studii la FUA-UTM

În timp ce făceau reparații într-o sală de la etajul 3 din blocul de studii nr. 9 arondat Facultății Urbanism și Arhitectură, muncitorii au avut surpriza unei descoperiri neașteptate în podea – o sticlă, în care se afla un mesaj datat din secolul trecut.

Sala în care s-a aflat până acum scrisoarea pare să fi păstrat aerul, atmosfera și condițiile acelor timpuri și doar inițiativa actualului decan al FUA, conf. univ., dr. Sergiu BEJAN, cu susținerea rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, de a renova acest spațiu și a-i conferi alura necesară pentru activitatea viitoarei Asociații a Tinerilor Arhitecți a făcut posibilă descoperirea acestui mesaj din secolul trecut.

Intuind că descoperirea lor e ceva mai mult decât un simplu recipient lăsat la voia întâmplării, muncitorii au invitat administrația facultății să vină la fața locului. „Capsula Timpului” a fost desigilată fără prea mult efort, iar hârtia aproape că nu a fost afectată. Aceasta conținea o scrisoare scrisă de mână, cu litere de tipar, datând din 5 martie 1983, fiind semnată de entuziaștii care au fondat în secolul trecut, din surse proprii, o discotecă în cadrul acestei facultăți, denumită „TOOMM & K” și devenită celebră prin spiritul și cultura muzicală pe care o promova.

Semnatarii mesajului – directorul „TOOMM & K” S. Rotaraș, vicedirectorul A. Pokatilov, DJ V. Cicikailo și tehnicianul de lumini E. Secrier, le-au transmis urmașilor lor un puternic mesaj motivațional: discoteca „TOOMM & K” a reprezentat pentru generația lor un Univers nemărginit al muzicii, creat din entuziasmul, la inițiativa și cu mijloacele proprii ale coechipierilor lor. Autorii au lăsat să se înțeleagă că pe vremea lor banii se cheltuiau chibzuit, cu prudență, iar mijloacele statutului se economiseau cu grijă. Iar prin însuși titlul mesajului –„Послание в XXI век” și adresarea „Благодарные потомки!” aveau să le transmită studenților de azi să fie recunoscători pentru moștenirea ce le-a fost lăsată, să o păstreze și să o valorifice în continuare, pentru următoarele generații.

Super tare acest mesaj transmis într-un mod atât de ingenios de viitorii arhitecți de mai ieri urmașilor lor de astăzi! Am vrea să credem că autorii acestuia vor fi mândri să vadă că mesajul lor și-a găsit destinatarii și că actualii UTM-iști transformă, modernizează ingenios spațiile „moștenite”, păstrând și respectând cu pietate frumoasele tradiții în materie de arhitectură, design, artă.

 

(Visited 1.472 times, 1 visits today)