În octombrie 2020, profesorul Ion JARDAN își susținea cu brio teza de doctor în științe matematice în cadrul Institutului de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”, iar astăzi d-sa a fost onorat la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare prin înmânarea Diplomei de doctor în științe matematice.

Delectând de ani buni studenții Universității Tehnice a Moldovei, dar și liceenii dornici să susțină examenele de BAC cu formidabilele sale lecții ținute în fața unor auditorii arhipline, îndrăgitul profesor de matematici s-a impus și cu o abordare actuală în domeniul Logica matematică, algebră şi teoria numerelor în cadrul tezei de doctor în știință: „Despre unele construcții speciale din teoria radicalilor în categorii de module”, sub egida conducătorului său științific, dr. hab., prof. univ. Alexei CAȘU. A avut de spus un cuvânt răspicat în acest domeniu. Utilizând metodele clasice ale algebrei orientate spre cercetarea operațiilor algebrice și a proprietăților lor, a combinat aceste metode cu o abordare modernă, legată de aspectul și limbajul categorial. Astfel, celor patru operații cunoscute în clasa preradicalilor li s-au adăugat alte patru operații noi, și anume: câtul stâng în raport cu reuniunea, cocâtul stâng în raport cu intersecția, câtul stâng în raport cu intersecția și cocâtul stâng în raport cu reuniunea.

Suntem foarte mândri de faptul că profesorul nostru UTM-ist a propus un nou punct de vedere în teoria radicalilor, contribuind la îmbogățirea rezervei instrumentale de lucru în acest domeniu specific al cercetării sale.  

Sincere felicitări, domnule profesor și om de știință Ion JARDAN, și mult succes în continuare în domeniul pe care îl profesați!

(Visited 937 times, 1 visits today)