Ieri, 27 noiembrie, în cadrul ceremoniei de închidere a primei ediții a Târgului Internațional de Invenții și Inovații INOVALIMENT, desfășurată online, pe site-ul www.inovaliment.ro, în perioada 23-27 noiembrie, studenții din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor a Universității Tehnice a Moldovei s-au clasat în topul premiilor, principalele criterii la baza acordării cărora au fost: gradul de noutate și factorul „wow”, utilizarea tehnologiilor emergente și aplicarea principiilor economiei durabile, eficiența implementării și aplicabilitatea proiectelor, precum și potențialul pieței.

Este primul Târg din România dedicat exclusiv cercetării alimentare, în cadrul căruia, timp de 5 zile, au fost prezentate peste 45 de lucrări științifice, din categorii precum: alimente funcționale, alimente sustenabile, ingrediente inovatoare, tehnologii inovative și siguranța alimentelor.

Inovația si tehnologiile emergente au constituit criteriile principale după care s-a condus în aprecierea lucrărilor științifice prezentate Comisia de evaluare formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România, motiv pentru care au fost acordate 5 premii, respectiv I, II, III, mențiuni, precum și Premiul Special INOVALIMENT 2020.

În secțiunea Tehnologii alimentare, Premiul I i-a revenit echipei Universității Tehnice a Moldovei, coordonată de Aliona GHENDOV, pentru lucrarea „Procedeu de obținere cremă funcțională de brânză”.

De asemenea UTM-iștii au obținut și două mențiuni pentru lucrările complexe prezentate în secțiunea Biotehnologii  Agricole (pentru „Procedeu de obținere a polifenolilor din tescovina de struguri”) și în secțiunea Inovație (pentru „Obținerea și stabilizarea unor coloranți, antioxidanți și conservanți din deșeuri din fructe prin mijloace ecologice”).

Cercetători științifici, specialiști din România și din afara țării au participat, în cadrul Târgului INOVALIMENT, la o serie de conferințe științifice, a căror valoare științifică nu s-a rezumat doar la informații științifice noi, ci și la abordarea unor concepte comune precum medicină, nutriție sau gastronomie, ca științe ale Viitorului.

Concluziile prezentărilor și ale conferințelor științifice din cadrul INOVALIMENT susțin direcțiile în cercetare alimentară privind valorificarea reziduurilor alimentare, care devin adevărate surse de compuși biologici activi, stoparea risipei alimentare și înlocuirea produselor de sinteză, din componența alimentelor, cu ingrediente naturale, obținute prin valorificarea reziduurilor de fructe și legume, a declarat Lăcrămioara FRĂSINEANU, manager de proiect, Senatul Științific.

Prima ediție a Târgului INOVALIMENT a beneficiat de încrederea și sprijinul instituțiilor statului, prin  Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, fiind organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, al cărei motto este: „Susținem excelența, antrenăm inteligența!”.

 

(Visited 244 times, 1 visits today)