Membrii consorțiului constituit din Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei și Institutul Dezvoltării Societății Informaționale, care a coordonat organizarea și desfășurarea evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020” în Republica Moldova, a salutat cordial publicul care a urmărit online festivitatea de inaugurare și derularea în continuare a manifestării.

Acad. Ion TIGHINEANU, președintele AȘM, a amintit că pentru prima dată evenimentul a fost organizat în Republica Moldova în anul 2013 de către Academia de Științe a Moldovei:

– A venit ora cercetătorilor europeni. Este și ora noastră, a cercetătorilor autohtoni. Republica Moldova este de mulți ani asociată la programele comunitare. Astăzi, stimați cercetători, trebuie să demonstrăm că suntem o forță, o comunitate consolidată, că avem potențial să lucrăm pentru societate, să contribuim la dezvoltarea științei și astfel și la dezvoltarea țării noastre, Republica Moldova. Să creăm condiții ca cercetarea științifică să fie atractivă și cât mai mulți tineri să vină în laboratoarele de cercetare. Și atunci, cu siguranță, cercetarea va avea viitor!

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, i-a îndemnat pe tineri să participe la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” și să ducă mai departe spiritul și magia științei și creativității în societate:

– Pentru UTM este o foarte mare responsabilitate să pună umărul în organizarea și desfășurarea acestui eveniment de mare anvergură – „Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Este un eveniment care vine să continue procesul de integrare a cercetării și inovării din Republica Moldova cu spațiul european al cercetării. Suntem bucuroși să facem parte din șirul evenimentelor care se derulează în peste 400 de locații de pe continentul european, în care cercetătorii își prezintă rezultatele științifice, încercând astfel să atragă cât mai mulți tineri în acest domeniu foarte important pentru dezvoltarea societății. În acest context, mă adresez către elevii din școli, gimnazii, licee, care urmează să decidă în ce domeniu și-ar dori să activeze ulterior, îndemnându-i să aleagă domeniul științelor fundamentale – inginerești și aplicative, deoarece este un domeniu care vă poate oferi o carieră extrem de interesantă în descoperirea lumii care ne înconjoară și în crearea unui nou viitor. Alegeți matematica, fizica, mecanica, chimia , biologia, oricare din științele inginerești – domenii care astăzi trec printr-o transformare radicală, dat fiind că rezultatele din aceste domenii vor fi aplicate în viitor pentru a crea o viață mult mai frumoasă, mai tehnologizată. Vă urez succese în tot ceea ce vă propuneți, iar noi vom susține în continuare inițiativele care promovează cercetarea și inovarea în Republica Moldova.

Igor COJOCARU, directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale,  a subliniat popularitatea de care se bucură evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni”:

– Dragi prieteni, vă salut cu drag și mă bucur foarte mult că v-ați alăturat celor peste 35 de mii de vizitatori care urmăresc rezultatele prezentate de universități, instituții, SRL-uri inovative pe site-ul evenimentului https://noapteacercetatorilor.md. Interesul manifestat pentru ceea ce se întâmplă în domeniul cercetării din Republica Moldova este formidabil! Pe site-ul evenimentului sunt inserate peste 150 de înregistrări video din laboratoarele de cercetare, atât din universități, cât și din cadrul institutelor de cercetare – un efort considerabil, care merită a fi urmărit și apreciat nu doar în aceste zile, dar și după închiderea evenimentului. Fiți alături de noi!

(Visited 80 times, 1 visits today)