Astăzi, 27 noiembrie 2020, cu începere de la ora 16.00, a demarat cea mai importantă manifestare științifică a anului – „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

Nerăbdători să-și dea virtual întâlnire cu cercetătorii în laboratoare și în diverse spații în care se desfășoară activități de cercetare, la eveniment s-au conectat online cca 1,5 mil. de vizitatori din peste 400 de orașe europene. La Chișinău, evenimentul a demarat și beneficiază de transmisiune online dintr-un studio modern, dotat în cadrul Proiectului MODERNight-2020 în incinta corpului de studii nr. 1 al Universității Tehnice a Moldovei.

Live-ul a fost deschis și susținut pe tot parcursul desfășurării evenimentului de către Dinu ȚURCANU, prorector UTM pentru informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare.

În deschiderea festivă a evenimentului, ES Peter MICHALKO, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a transmis un mesaj cordial cercetătorilor și oaspeților evenimentului, organizat la nivelul UE la doar câteva săptămâni după Ziua Mondială a Științei.

– Este un moment inedit, când comunitatea de cercetători și inovatori își poate prezenta unui public larg realizările, explicând în ce mod efortul lor are impact asupra vieții oamenilor. Iar exemplul și motivația dvs. sunt și trebuie să rămână sursă de inspirație pentru generația tânără. Astăzi, vreau să reiterez un mesaj în numele întregii Uniuni Europene: dragi cercetători din Republica Moldova, vă susținem și vrem să vă susținem în continuare în activitatea dvs. Și avem câteva instrumente pentru știința din RM să joace prima ligă a științei din lume. Înainte de toate, prin Programul Orizont 2020, la care Republica Moldova este parte și prin care cercetători și inovatori autohtoni pot accesa finanțare și pot iniția colaborări cu instituții și savanți de top din Uniunea Europeană. Cum am mai spus, nu ne oprim aici. În curând, UE va demara un nou program ambițios, Orizont Europa, care va beneficia de o finanțare mult mai mare. În mod firesc, ne așteptăm că și Republica Moldova să participe și să atingă succese mari.

Un alt aspect vital al colaborării noastre este cel structural. În acest sens, țin să menționez că îmbunătățirile produse în ultimii ani în sistemul de cercetare din Republica Moldova sunt vizibile, în special, în ceea ce privește mecanismele consolidate de alocare a fondurilor pentru proiectele și echipele de cercetare relevante. Și aici Uniunea Europeană a sprijinit pe deplin Republica Moldova – prin susținerea politicilor în domeniul cercetării și inovării.

Dragi cercetători și reprezentanți ai comunității științifice din Republica Moldova! Într-o lume care se schimbă rapid, chiar sub ochii noștri, Uniunea Europeană are perseverența de a se afla în fruntea schimbărilor benefice pentru oamenii din toată lumea. O facem în domeniul tranziției energetice, pentru o Planetă curată, prin Programul Green Deal, sau în cel al cercetării medicale, pentru combaterea maladiilor. Sunt doar două exemple, când Uniunea Europeană oferă inovatorilor sursele de care au nevoie pentru a ne conduce spre o viață mai bună. Uniunea Europeană este spațiul liberei circulații nu doar pentru oameni și bunuri, Uniunea Europeană este, prin excelență, un spațiu al valorilor și al libertății de idei, și de creație, de studiu și de cercetare – totul în numele binelui comun. Ne bucurăm că în acest drum mergem împreună și cu cercetători din Republica Moldova.

În definitiv, țin să menționez că actuala pandemie, care acum un an ne-ar fi părut probabil doar un scenariu de film fantastic, ne arată importanța cercetătorilor. Oamenii de știință se află pe prima linie în bătălia cu noul virus. Iar realizările rapide care deja se întrezăresc la orizont și care sunt atât de necesare în contextul acestei crize se bazează pe decenii de cercetare în sisteme sociale care încurajează originalitatea, recompensează excelența și cultivă dorința tinerei generații de a se alătura acestei aventuri a descoperirilor.

Doamnelor și domnilor! Astăzi mai mult ca oricând este timpul să susținem știința, motivând un număr tot mai mare de tineri care să se încadreze în domeniul cercetării – unul dintre cele mai nobile eforturi umane. Vă doresc toate cele bune și realizări fructuoase!

Pe parcursul serii, cercetătorii au participat virtual la experimente spectaculoase în laboratoare, la discuții și dezbateri pe teme actuale de interes în cercetare, trăind clipe de neuitat pe care le oferă fascinanta lume a științei. Cu detalii revenim în postările ulterioare.

Amintim că în anul curent Comisia Europeană a evaluat înalt propunerea de proiect din cadrul Programului Orizont 2020, înaintată de către consorțiul constituit din Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științei a Moldovei și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale și a acceptat finanțarea proiectului MODERNight-2020 destinat organizării în Republica Moldova a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020”.

https://www.facebook.com/UTMoldova/videos/693101904913922/

https://noapteacercetatorilor.md/

 

(Visited 298 times, 1 visits today)