Ajuns la a VII-a ediție în Republica Moldova, evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, organizat în cadrul Proiectului MODERNight-2020 finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare ORIZONT2020, se va desfășura pe 27 noiembrie 2020, la care și-au anunțat conexiunea peste 300 de orașe europene.

Invitat în studioul emisiunii „Bună dimineața”, difuzată de postul tv Moldova1, Dinu ȚURCANU, prorector UTM informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, a reiterat că evenimentul își propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg, să demonstreze diversitatea și impactul științei, dar și să motiveze tinerii să aleagă o carieră în cercetare.

Chiar dacă în acest an evenimentul se va desfășura în format online, dat fiind că suntem constrânși de actuala situație pandemică, comitetul organizatoric își propune să aducă aceeași notorietate științei, să le explicăm tinerilor cât de importantă este știința pentru societate, care este rolul cercetătorului sau cine sunt de fapt autorii cercetărilor care se bucură de interes în societate. Le spunem că sunt oameni obișnuiți, dar foarte perseverenți, cu idei creative, inclusiv științifice și poate mai puțin obișnuite. Dar tocmai în asta stă puterea creației – în notorietatea sa, în folosul pe care tinde să-l aducă. De exemplu, în domeniul economiei naționale, cum ar fi:

  • De ce Republica Moldova este unica țară în care se produc medicamente din spirulină?
  • Unde se regăsesc peste 1500 de volume naționale digitizate de date etnografice și etnofolclorice?
  • Cum se monitorizează deșeurile toxice în delta Dunării?
  • Cine a inventat primul calculator românesc (acad. Victor Toma, care are origini basarabene), după care a participat la producerea primului calculator electronic din Bulgaria – Vitosha?
  • Cine este Piotr Kapița – basarabean de origine, cercetător al atomului, care a refuzat să colaboreze la crearea bombei atomice; distins cu Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1978?
  • Cum sunt utilizate dronele în domeniul cercetării?
  • Care ar fi ultimele realizări în domeniul fizicii teoretice și celei experimentale? etc., etc.

Pe 27 noiembrie, începând cu ora 16.00, se va da startul evenimentului, care se va desfășura atât online, cât și offline. Ne propunem să organizăm în laboratoare de  cercetare diverse jocuri, teste, experimente, care vor fi transmise online. Vom organiza transmisiuni live de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, la Institutul de Zoologie, Institutul de Chimie, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. La Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor, vom disemina cercetările efectuate de echipa condusă de acad. Ion Tighineanu ne-a dus faima în întreaga lume. La Centrul Național de Tehnologii Spațiale vom familiariza publicul cu lucrările de pe ultima sută de metri în producerea primului satelit al Republicii Moldova,  care foarte curând urmează a fi lansat în spațiu. Preconizăm să completăm transmisiunile live cu intervenții și discuții aprinse în diverse probleme științifice, arătându-le astfel tinerilor de ce este important să se implice în domeniul cercetării, care este impactul și cum ne ajută cercetările științifice în viața de zi cu zi.

Pe parcursul pregătirilor către acest eveniment, au fost organizate și 3 categorii de concursuri: „Cea mai bună lucrare de elev în domeniul creației și inovării”, „Cea mai buna lucrare de student în domeniul științei și inovării”, „Cea mai bună prezentare de elev a școlii/ gimnaziului/ liceului”, care vor fi apreciate de un juriu academic competent, dar și de publicul larg, accesând rubrica respectivă pe site-ul evenimentului https://noapteacercetatorilor.md/concursuri

 

(Visited 196 times, 1 visits today)