Studenții FTP, impresionați de expoziția de pictură, gravură și caligrafie a artistului Valeriu HERȚA

Studenții anului I, programul „Design și Tehnologii Poligrafice”, Facultatea Textile și Poligrafie au vizitat expoziția de pictură, gravură și caligrafie a plasticianului Valeriu HERȚA, etalată în perioada 5-22 noiembrie, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău. Ulterior, i-au urmat și colegii lor din anul II, gr. DTP-191, stabilindu-se astfel o interconexiune între generațiile de UTM-iști, pe timpuri artistul studiind la UTM  arhitectura (promoția 1982).

Această întâlnire fizică cu lucrările artistului le-a oferit studenților posibilitatea de a savura originalitatea coloristică, accentele plastice ale tablourilor, dar și impresionanta lume a caligrafiei, trezindu-le astfel și interesul pentru materia de studii în domeniu. Totodată, le-a dat și ocazia de a aprecia… pictura unui grafician. Chiar dacă în operele sale abordează cu prisosință trei genuri de artă – pictura, gravura și caligrafia, autorul vernisajului se consideră grafician de formare și recunoaște că a fost destul de dificil să includă cele trei genuri într-o expoziție unitară, astfel ca acestea să armonizeze între ele, să „dialogheze”.

Dincolo de faptul că trezește atenția prin picturile și gravurile pe care le etalează, d-sa pune un accent deosebit și pe caligrafie, despre care spune că este arta scrisului frumos (provenind de la cuvintele grecești „calos” și „grafos” – scris frumos). Întrucât Facultatea Textile și Poligrafie a Universității Tehnice a Moldovei este una din puținele de la noi în care se studiază caligrafia, studenții au savurat cu interes atât lucrările, cât și „povestea” spusă de autor despre această artă: deși face conexiunea dintre ochi, mână și creier, dezvoltând intelectul, în Japonia caligrafia este folosită și ca metodă de tratament și reabilitare a persoanelor în vârstă, restabilind mobilitatea mâinilor, degetelor. De altfel, anterior, artistul a organizat și câteva ediții ale concursului de caligrafie „Crinii latini”, bazat pe promovarea alfabetului latin.

Această expoziție personală a artistului plastic, graficianului, pictorului, ilustratorului, caligrafului Valeriu HERȚA este cea mai mare de până acum – ca spațiu, număr de lucrări, dar și ca nivel de importanță și valoare. Cu ocazia expoziției, a fost editat și un catalog al lucrărilor de grafică. Pe viitor, autorul intenționează să elaboreze și câte un catalog al lucrărilor sale de pictură și caligrafie. Astfel, dialogul artist-admiratori continuă.

(Visited 374 times, 1 visits today)