Un proiect privind promovarea și implementarea în Republica Moldova a sistemelor de contorizare inteligentă, depus de către Facultatea Energetică și Inginerie Electrică din cadrul UTM și Asociația Consumatorilor de Energie din RM a fost aprobat de principiu pentru finanțare de către Consiliul Agenției pentru Eficiență Energetică, alături de alte cinci proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă în localitățile din țară.

Proiectul presupune instalarea în cadrul sectorului rezidențial și public, până la finele anului 2022, a peste 500 de sisteme de măsurare inteligente pentru contorizarea energiei electrice. În baza datelor se planifică desfășurarea mai multor activități analitice de apreciere a beneficiilor directe și indirecte, a celor imediate și de perspectivă de pe urma utilizării acestor soluții inteligente de contorizare. Pilotarea proiectului va soluționa problema lipsei datelor despre profilul de consum în sectorul casnic, ceea ce va facilita liberalizarea efectivă a pieței energiei electrice.

Ședința Consiliului s-a desfășurat online, fiind prezidată de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu RAILEAN.

„Mă bucur să constat că tot mai multe localități din țară își propun să implementeze proiecte în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă. Cu asemenea inițiative frumoase vom reuși să consolidăm securitatea energetică a țării și să facem față schimbărilor climatice”, a declarat ministrul Sergiu RAILEAN.

(Visited 152 times, 1 visits today)