Despre proiectul transfrontalier câștigat de UTM și TUIAȘI – la „Bună dimineață” pe Moldova 1

Solicitat de prezentatoarea emisiunii „Bună dimineața”, Daniela CRUDU, difuzată în direct de postul tv Moldova 1 şi pe TRM.MD, Dinu ȚURCANU, prorector UTM pentru informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, a oferit mai multe detalii despre proiectul Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova – WiNet@Uni, în valoare de 2 milioane de euro, câștigat de Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași.

– Proiectul a fost câștigat după două etape de evaluare, în cadrul cărora s-a apreciat justificarea proiectului, scopul, obiectivul, potrivirea cu obiectivele programului european și apoi s-a evaluat studiul de fezabilitate realizat de partenerii proiectului. Prin intermediul acestui proiect vom crea resurse tehnice necesare pentru c a alte proiecte transfrontaliere pentru cei doi parteneri – Universitatea Tehnică a Moldovei și UT „Gh. Asachi” din Iași, aflate deja în derulare, dar și cele viitoare, să poată fi implementate mai eficient. De aceea, pentru a îndeplini acest obiectiv, va fi implementată o soluție modernă pentru realizarea videoconferințelor, pentru a desfășura astfel colaborarea instituțională.

Este important de menționat că nu vom construi doar o rețea Wireless, ci proiectul prevede și modernizarea integrală a rețelei de transport date a Universității, de aceea vom moderniza de asemenea și rețeaua de cablu Internet în cadrul Universității; vom instala și vom configura peste 1 000 de echipamente necesare pentru modernizarea integrală a rețelei (aici vom menționa atât echipamentele active de rețea, cât și switch-uri, routere, dulapuri de comunicații etc., astfel ca rețeaua Wireless creată să permită o comunicare mai extinsă atât pentru cadrele didactice, cât și pentru studenți. De asemenea, vom avea acces la Internet de oriunde, atât în interiorul clădirilor UTM, cât și în exteriorul acestora. Importat este că vom avea de asemenea și o rețea corporativă, la care studenții și angajații UTM se vor putea loga prin intermediul numelui de utilizator și parolei pe care deja le utilizează corporativ în cadrul Universității.

Instituțiile partenere au două obiective comune în cadrul acestui proiect important:

  • creșterea calității activității și a serviciilor educaționale și de cercetare pentru a atinge standardele ridicate impuse de concurenți la nivel național și european;
  • dar și consolidarea colaborării dintre parteneri la toate nivelurile activităților academice.

Efectele pe termen lung ale acestui proiect se vor resimți, evident, și după reluarea procesului clasic de studii, după pandemie. La nivel global, instruirea nu va mai fi cea de altădată, ci mult mai modernizată. Ceea ce presupune digitalizarea în continuare a acesteia, implementarea noilor tehnologii, inclusiv a inovațiilor în dispozitivele mobile, toate acestea contribuind imperativ la dezvoltarea și modernizarea în permanență a rețelei Internet. Altfel zis, instrumentele IT moderne vor digitaliza și moderniza complet procesul de instruire.

Totalizând, prorectorul Dinu ȚURCANU a menționat că în anul curent, pe lângă acest important proiect hard, UTM are deja câștigate și alte 6 proiecte soft în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

 

 

 

(Visited 203 times, 1 visits today)