Pe 5 octombrie, marcăm Ziua oamenilor cu suflet mare – Profesorii. Despre rolul dascălului în societate și provocările cu care se confruntă a vorbit în studioul „Sputnik Moldova” prorectorul UTM Dinu ȚURCANU.

Sistemul educațional din țara noastră trece printr-o perioadă delicată, în care profesorii trebuie să se conformeze condițiilor impuse în contextul pandemiei. În timpul pandemiei, pedagogii se văd nevoiți să facă față unor provocări fără precedent – au misiunea de a organiza învățământul la distanță. Acum, mai mult ca niciodată, este prețuită munca profesorului și rolul lui în formarea și dezvoltarea intelectuală a tinerilor specialiști, întrucât, la fel ca medicii, pedagogii sunt pe linia întâi în această perioadă deloc ușoară.

Profesorii sunt indispensabili pentru un învățământ de calitate, deoarece anume ei pot aduce solidaritate în societate, creează și promovează modele autentice și corecte. Totodată, o problemă majoră în sistemul educațional rămâne a fi remunerarea profesorilor și finanțarea întregului proces educațional. De altfel, și Organizația Națiunilor Unite insistă ca pedagogii să fie mai bine plătiți.

Fără instrumente digitale nu putem vorbi despre o educație modernă sau de viitor, iar toate aceste instrumente necesită finanțare. Sunt adeptul unui model hibrid de învățământ în care vom combina modelul clasic tradițional și desigur instrumentele digitale pentru a ține pasul cu noile tendințe”, a remarcat prorectorul UTM Dinu ȚURCANU.

Universitatea Tehnică a Moldovei se poziționează pe primul loc în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din țară, potrivit ultimului raport publicat de Webometrics în luna ianuarie curent. Instituția de învățământ superior se situează pe locul 154 în rândul celor din Europa Centrală și de Est, pe locul 838 în rândul celor din Europa şi pe locul 2960 în lume.

(Visited 127 times, 1 visits today)