„O experiență mai scurtă, dar foarte intensă, o provocare fructuoasă atât din punctul de vedere al rezultatelor obținute, cât și al trăirilor de care am avut parte” – așa își descrie stagiul efectuat la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” a Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, în cadrul programului de schimb academic Erasmus+, studentul Facultății Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei, David CHIRACOSEAN.

– Concursul a fost anunțat cu câteva săptămâni înainte de începerea semestrului universitar, spune David. A fost o provocare pentru mine să ies din confortul pe care mi l-am creat în familia UTM de-a lungul celor 4,5 ani de studii. O provocare pe care nu o regret, pentru că Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” a Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, care a găzduit acest stagiu, ne-a oferit o experiență deși scurtă, dar foarte intensă și fructuoasă, atât din punctul de vedere al rezultatelor obținute, cât și al trăirilor de care am avut parte. Am atins cu succes obiectivele pe care mi le-am propus, iar unele rezultate au întrecut chiar și cele mai îndrăznețe așteptări și prognoze.

Studenții din cadrul rețelei ESN Iași (Erasmus Student Network – organizație internațională cu filiale/secțiuni în diverse orașe europene, găzduind studenți străini care urmează stagii de schimb academic) nu ne lăsau să ne plictisim. Locațiile în care ne convocam erau de fiecare dată altele, astfel ei dorind să ne ofere prilejul de a descoperi mereu locuri noi. Nu mai puțin interesantă a fost și viața din cămin, unde am făcut cunoștință cu reprezentanți din diferite țări, declarându-mă cucerit de această multitudine culturală deschisă spre cunoaștere și socializare. Deși primele discuții începeau cu banalele întrebări gen „Cum te numești?”,  „De unde ești?”, acestea se transformau rapid în dialoguri prietenești, marcate de glume, de multe ori într-o engleză stâlcită, dar ne înțelegeam de minune.

Țin să le mulțumesc colegilor de la Iași pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă. Mereu am fost susținut și ajutat, când am avut nevoie. Evident, țin să menționez neapărat și profesionalismul coordonatorilor relații internaționale de la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”, TUIași, dar și de la Facultatea Urbanism și Arhitectură, UTM. Cooperarea dintre cele două facultăți a devenit deja o tradiție frumoasă ce merită apreciată și încurajată.

Cu regret, pandemia a schimbat în totalitate bunul curs al mobilității și aceasta s-a terminat brusc, la doar o lună de la începerea semestrului. Studiile în regim online, deși au fost pline de conținut și foarte utile, nu mai erau condimentate cu acele „discuții la o cafea” din pauze, care contribuiau la descoperirea spiritului arhitecților de peste Prut. Să sperăm că viitorii studenți Erasmus+ vor fi mai norocoși și vor trăi experiența mobilității din plin!

Potrivit unui raport lansat de ESN, o pătrime din experiențele de schimb academic din ultima perioadă au fost anulate din cauza pandemiei, iar pentru jumătate dintre cei rămași la studii, lecțiile au continuat online.

(Visited 492 times, 1 visits today)