Cea de a 15-a ediție a Forumului Energetic al Europei Centrale și de Est – cel mai important eveniment, organizat la fiecare doi ani și găzduit de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), s-a desfășurat pentru prima dată online, săptămâna trecută (7-10 septembrie 2020), la Vox Maris Grand Resort, Costinești, avându-i printre participanți pe doi reprezentanți ai Universității Tehnice a Moldovei – Constantin BOROSAN și Cristina EFREMOV, lectori-doctoranzi, Facultatea Energetica și Inginerie Electrică.

Fiind un eveniment major al CME, acesta a avut ca obiectiv să sprijine misiunea CME de a invita comunitatea energetică la un dialog cu privire la politicile energetice pentru un viitor energetic durabil. Evenimentul a cuprins 10 evenimente principale, 5 secțiuni de comunicări științifice, o expoziție internațională și 17 mese rotunde la nivel corporate, desfășurate sub genericul comun ENERGY TRANSITION IN SOUTH EAST EUROPE: OPPORTUNITIES, CHALLENGES AND PERSPECTIVES.

Au fost prezentate 80 de lucrări susținute de specialiști de valoare care au abordat aspectele principale privitoare la politici energetice în perioada de tranziție, piețe de energie și integrarea surselor de energie regenerabilă, soluții de eficiență energetică, petrol și gaze naturale, energie nucleară și tehnologii curate de producerea energiei electrice din cărbune și termoficare. În acest context s-a pretat perfect lucrarea prezentată de către profesorii FEIE-UTM, Constantin BOROSAN și Cristina EFREMOV– „Modelarea scenariilor de dezvoltare a sistemului energetic în contextul tranziției energetice globale”, care vizează posibilitatea de atingere a neutralității climatice de către Moldova către anul 2050. Lucrarea este inspirată din inițiativa UE – Pactul Verde European, iar prezentarea și concluziile pot fi vizualizate în videoclipul atașat, cu specificarea că la edițiile viitoare ale forumului vor participa și întreprinderile energetice din Republica Moldova.

În opinia dlui BOROSAN, participarea la acest forum constituie o oportunitate exclusivă de creștere a vizibilității, schimb de experiență, împărtășire a realizărilor, dar și posibilitatea de a face un schimb de bune practici în domeniu.

Din 2011, FOREN este recunoscută drept reuniunea regională oficială a Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa Centrală și de Est.

https://www.facebook.com/100000885027340/videos/3352069061499228

(Visited 133 times, 1 visits today)