Exprimându-și atitudinea afectuoasă față de UTM, pe care o consideră o cetate a intelectualității moderne, jurnalista Elena LEWICKA-PAHOMOVA, moderatoarea emisiunii „Механизм действия”/„Mecanismul acțiunii”, difuzată de postul NTV Moldova, l-a invitat pe Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, la un dialog despre cum a reușit UTM să se conformeze noii situații impuse de pandemie, trecându-și în termene record, încă din luna martie, studiile pe online, și care sunt inovațiile de ultimă oră ale UTM în materie de studii.

Declarându-se onorat de aprecierile la adresa Universității Tehnice a Moldovei, prorectorul Dinu ȚURCANU a menționat:

– Într-adevăr, practic din luna martie UTM a pornit pe acest făgaș al trecerii studiilor pe online. Iar acest lucru nu ne-a luat pe nepregătite. Premisele modernizărilor se conturau încă acum 4 ani, când, în noua mea funcție de atunci – șef al Direcției Tehnologia Informației și Comunicații, am semnat un acord de lungă durată cu Microsoft, fiind unica instituție de învățământ superior din RM care se număra printre partenerii acestei importante companii internaționale. În baza acelui acord ne asumasem implementarea noilor tehnologii și instrumente IT în procesul de organizare și desfășurare a studiilor. Astfel, am creat poșta corporativă, la care să aibă acces fiecare angajat și student al UTM – actualmente avem peste 25 de mii de useri activi. Apropo, discipolii UTM au e-mailul activ și după absolvire (absolut gratuit) și, astfel, în cazul în care doresc să achiziționeze diverse instrumente sau să downloadeze anumite soft-uri Microsoft, pot beneficia de discount-urile oferite de companie clienților săi fideli. În plus, beneficiază gratuit și de alte peste 25 de instrumente IT marca Microsoft – Office, Word, Excel, PowerPoint etc., dar și de un spațiu de păstrare a file-urilor personale (câte 1 Tb memorie pentru fiecare utilizator). Acest parteneriat cu Microsoft a fost (și este în continuare!) de bun augur pentru UTM, scutindu-ne de investițiile imense care ar fi fost necesare pentru crearea unui centru de date propriu. Mai mult. Anul trecut, bunăoară, userii UTM au descărcat un volum de peste 300 Tb de soft-uri oficiale din gama Education, la care de asemenea au acces gratuit de pe PC, notebook, tabletă, smartphone. În 4 ani am reușit să instruim cca 35 la sută din contingentul de studenți și profesori să utilizeze aceste instrumente IT. Acum, în condiții de pandemie, acestea au devenit indispensabile și suprasolicitate, în special aplicațiile pentru videoconferințe online – Zoom Meetings, Cisco Webex, Skype, pe care userii UTM le pot accesa nelimitat, inclusiv pentru cursuri, ședințe, webinare și alte activități de muncă la distanță.

În luna aprilie, UTM a primit un prim mesaj din partea Microsoft, care releva o amplă statistică cu privire la utilizarea instrumentelor web la UTM, din care reieșea că accesarea unor instrumente s-a amplificat extrem de mult. De exemplu, accesarea aplicațiilor pentru videoconferințe online depășea indicele de 18 mii procente, comparativ cu utilizarea acestui instrument în perioada ultimilor 4 ani. Creșteri semnificative s-au înregistrat și în cazul utilizării multor altor instrumente Microsoft. În perioada martie-august studenții UTM au expediat 1 milion 800 mii de mesaje și au primit 2 milioane 160 mii. Reieșind din acest tablou, Microsoft a declarat că UTM este o universitate ultratehnologizată, fapt pe care noi îl datorăm parteneriatului cu această companie de prestigiu internațional.

Precum se vede, pandemia a impulsionat serios sfera educației, iar aceste condiții, care ne orientează spre studii online, ne arată că previziunile noastre privind necesitatea integrării și dezvoltării în cadrul sistemului de predare a unui mix al „clasicului” și online-ului” sunt întemeiate. Acest lucru a fost confirmat și în cadrul Feedback-ului pe care l-am realizat printre actualii și foștii studenți ai UTM, care de asemenea s-au pronunțat în proporție de peste 80 la sută în favoarea combinării „clasicului” și online-ului” ca o premisă de tehnologizare foarte importantă.

La inițiativa rectorului, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, pe 1 septembrie curent UTM a lansat platforma https://lectii.utm.md/, care include o vastă bibliotecă online cu peste 1100 de ore de prelegeri, lecții practice și lucrări de laborator în format video la 6 discipline/domenii de bază ale UTM: matematică, fizică, chimie, mecanică, programare, desenul tehnic, în limbile română și rusă. Acestea se transmit live, conform orarului de studii stabilit la facultăți, având menirea de a facilita accesul studenților la studii non-stop. Actualmente avem deja înregistrate 1100 de ore/lecții, iar în prima zi de studii acestea au fost accesate de peste 800 000 de utilizatori.

În primele zile de la lansare am primit zeci de mesaje în care studenții (de la UTM, dar și de la alte universități) au apreciat atât prelegerile teoretice, cât și cele practice și de laborator; ne-au întrebat dacă biblioteca online va activa și în viitor, după pandemie, ceea ce pentru ei ar fi foarte util; ne-au solicitat și extinderea grilei de lecții online. Bineînțeles, vom satisface neapărat aceste cereri. De asemenea, în perspectivă preconizăm să înregistrăm și lecții în limbile engleză și franceză.

Totodată, noi conștientizăm că lecțiile online nu pot substitui sută la sută orele live, de aceea ne dorim să revenim cât mai curând în auditorii. Însă marele plus al predării online rezidă și în faptul că studenții pot reveni să le audieze după asistarea la prelegerile live sau să-și aprofundeze anumite aspecte înainte de examene, ori de câte ori au nevoie. E valabil și în cazul în care au absentat la ore. Sau din simplul motiv că video-ul e mai cognitiv pentru ei decât lectura. La fel, o pot face și studenții la facultățile cărora nu se predau anumite discipline din grila bibliotecii online, iar lor le-ar fi interesant și poate chiar util pe viitor să le audieze. Accesul la lecțiile din biblioteca online e deschis și nelimitat!

 Tehnologizarea, inovațiile implementate în procesul de studii, dar și domeniile (specialitățile) studiate la UTM impulsionează continuu și procesul admiterilor. În ultimii 3-4 ani acestea cresc constant, iar anul curent, marcat de pandemie, nu a fost o excepție. Locurile de studii cu finanțare bugetară au fost completate sută la sută din primele etape ale admiterii. Bucură faptul că se atestă și o creștere a notei medii la admitere, la unele specialități avem majoritatea studenților cu 10 pe linie. Candidații la studii manifestă un grad înalt de solicitare și a specialităților pentru care la admitere sunt prevăzute examene/probe de aptitudini, în special la Filierele anglofone și francofone, cu probe la matematică sau chimie (în funcție de domeniu) și limba străină. Mai mult, în ultimii 2-3 ani suntem solicitați să extindem numărul locurilor de studii, ceea ce nu întotdeauna este posibil.

Solicitat să arate cât de deschisă este UTM la noile realități și în ce măsură oferta de studii se completează cu  programe de studii noi, prorectorul Dinu ȚURCANU a menționat printre cele mai noi programe Robotica și Mecatronica, inaugurate acum doi ani  la ciclul Licență sau Tehnologii informaționale în afaceri – la ciclul Master. Totodată, UTM își revizuiește an de an și conținuturile pentru a fi în pas cu noile tehnologii; un accent deosebit se pune și pe calitatea predării, iar rezultatul acestor eforturi e bine cunoscut – studenții noștri sunt solicitați de companii de prestigiu încă din anii II sau III. Mai mult, pentru a-i „cuceri”, companiile deleagă reprezentanții pentru a preda gratuit cursuri practice sau își propun aportul la deschiderea unor noi spații de studii sau înzestrarea cu echipamente moderne a celor existente.

La rândul lor, în semn de recunoștință pentru pregătirea profesională și dezvoltarea profesională obținută la UTM, studenții aleg să contribuie la promovarea imaginii Alma Mater prin poveștile lor de succes, pe care le expun în dialogurile cu liceenii, deplasându-se împreună cu echipa Centrului de Informare și Ghidare în Carieră – CEGHID, condusă de Radu MELNIC, în liceele din diferite localități ale țării. Acum, când pandemia a intervenit cu restricții și în acest sens, video-urile despre prestigiul și perspectivele studiilor la UTM au împânzit rețelele de socializare.

E unul din multiplele exemple că Universitatea Tehnică a Moldovei, într-adevăr, este o cetate a intelectualității moderne.

 

 

 

(Visited 565 times, 1 visits today)