E 1 septembrie – un nou început de an academic, de noi trăiri pentru toți cei care pentru prima dată pășesc pragul școlii, al facultății, universității. Un început mai altfel decât până acum, marcat de noile provocări impuse de pandemia de Covid-19, dar la fel de special și fervent, cu bucuria și speranța de a fi pentru noi toți de bun augur.

Invitând în fața ecranelor studenții proaspăt înmatriculați și pe colegii lor din cursurile superioare, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN le adresează tradiționalul salut de bun venit la studii, dar și îndemnul de a-și manifesta cu ardoare interesul și curiozitatea pentru cunoaștere:

– La Universitatea Tehnică a Moldovei ne-am dorit și am făcut tot posibilul ca 1 septembrie curent să aibă, într-adevăr, semnificația unui nou început și a unor noi perspective. Spațiile de studii, renovate și echipate în stil modern, sunt pregătite să transmită de la distanță spiritul și importanța însușirii temeinice de noi cunoștințe. În pofida faptului că în sălile de curs sunt prezenți doar profesorii și echipele de filmare, studenții sunt așteptați de cealaltă parte a ecranelor/monitoarelor, pentru care am pregătit o vastă bibliotecă online cu peste 1 000 de ore de prelegeri, lecții practice și lucrări de laborator în format video la 6 discipline de bază ale UTM: matematică, fizică, chimie, mecanică, programare, desenul tehnic. Acestea vor fi transmise live conform orarului de studii stabilit la facultăți, având menirea de a facilita accesul studenților la studii non-stop. Iar pentru ca doritorii să poată reveni și revedea înregistrările lecțiilor video, acestea vor fi stocate pe platforma unică https://lectii.utm.md/, lansată astăzi, 1 septembrie 2020. Înregistrările pot fi accesate la distanță, din orice colț al lumii, la orice oră, atât în limba română, cât și în rusă. Tot ce trebuie să faci, este să deschizi portalul, să alegi rubrica cursuri, subiectele dorite și… să înveți.

De partea cealaltă, mai puțin vizibilă, dar de o importanță incomensurabilă, se află suportul nemijlocit al prorectorului Dinu ȚURCANU și al echipei DTIC – Direcția Tehnologia Informației și Comunicații (șef Direcție – Vasile CHETROI), care, pe parcursul a câtorva luni, au facilitat înregistrarea și prelucrarea materialelor didactice video.

Savurând bucuria și motivația incredibilă pe care studenții UTM o manifestă plenar față de procesul de studii, ne bucurăm de un debut promițător al noului anului academic 2020-2021.

Pe drept cuvânt, „nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”!

(Visited 7.536 times, 1 visits today)