Federația Internațională a Asociațiilor de Inventatori IFIA și-a propus să motiveze comunitatea științifică să se implice plenar într-un amplu proces de cercetare și inovare pentru a descoperi tehnologii și soluții care să contribuie la combaterea răspândirii virusului și reducerea numărului victimelor acestuia. Eforturile depuse în acest scop de către inventatori, companiile inovatoare, universități și centrele de cercetări științifice au fost onorate în cadrul unui concurs internațional organizat online sub genericul „Invenţii VS Corona, Istanbul 2020” – „Invention Contest for the Benefit of Humanity Against COVID-19”, fiind acceptate 202 inovații ale inventatorilor din 35 de țări ale lumii.

Printre lucrările remarcate de  IFIA drept „Invenţii VS Corona” se regăsește și lucrarea „Clothes Sensor System” – un set de îmbrăcăminte cu senzori pentru copii, creat și prezentat la concurs de către asist. univ. Victoria COJOCARI-DĂNILĂ și conf. univ., dr. Stela BALAN, Facultatea Textile și Poligrafie, Universitatea Tehnică a Moldovei, care s-a învrednicit de un Certificate GOLD al concursului, semnat de către președintele Juriului Concursului, Zoran BARISIC, și președintele IFIA, Alireza RASTEGAR.

Inovația reprezintă produse vestimentare funcționale și informaționale, integrate cu senzori, pentru detectarea stării de sănătate a copiilor cu nevoi speciale, îndeosebi pentru creșterea ratei de supraviețuire. Produsul constă din două sisteme: produsul de îmbrăcăminte propriu-zis și sistemul de senzori. Se îmbracă prin plierea părților/elementelor plane, formând orificii pentru cap și membre, oferind astfel posibilitatea mișcării membrelor fără răsucirea sau deranjarea dispozitivelor medicale atașate. Per ansamblu, sistemul combinat oferă informații despre starea de sănătate a copilului, iar în caz de necesitate permite acordarea imediată a primului ajutor medical.

Autoarele s-au învrednicit și de câte un Certificate OF HONOR, semnate de către președintele IFIA, Alireza RASTEGAR, însoțite de un mesaj de apreciere și considerație pentru implicare în procesul de descoperire a soluțiilor pentru combaterea COVID-19:  „Thank you for being part of the solution against COVID-19. We hope that your efforts and determination will continue and we thank you for your interest to Inventions VS Corona contest with”.

Lucrările care s-au remarcat în cadrul concursului vor beneficia de sprijinul necesar pentru a ajunge pe piața globală prin intermediul rețelei mondiale IFIA.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)