- UTM - https://utm.md -

Dezbateri Radio Moldova Tineret: oportunitatea reformelor în învățământul superior

Dezbaterea publică organizată de Radio Moldova Tineret pe tema: „Învățământul universitar în Republica Moldova: oportunitatea reformelor”, realizată cu suportul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), l-a avut ca invitat, online, și pe rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN.

Subiectul reformelor în învățământul superior fiind unul foarte actual, a scos în prim-plan trista realitate a diminuării treptate a contingentului de studenți (potrivit unor studii, până în anul 2030 acesta va ajunge la circa 15 mii de studenți), iar în legătură cu aceasta și necesitatea unui mecanism de modernizare a întregului sistem de învățământ superior, a eficientizării utilizării banilor alocați din buget universităților, la fel și adoptarea unei noi metodologii de finanțare a universităților.

În context, rectorul UTM Viorel BOSTAN a menționat că învățământul superior este subfinanțat drastic. S-a adoptat o nouă metodologie de finanțare, dar asta nu e suficient. Este nevoie să se revadă volumul finanțării învățământului superior și a domeniului cercetării. Dacă se va întâmpla, în câțiva ani se vor simți schimbările.

Dialogul a scos în vileag și reorientarea pe online a învățământului din cauza pandemiei.

În această ordine de idei, rectorul UTM Viorel BOSTAN a subliniat că la Universitatea Tehnică sunt dezvoltate platforme interne, cum ar fi Moodle, care asigură o mai bună conexiune dintre profesor și student, mai ales în perioada de pandemie. În ultimele două luni de studii, a crescut de trei ori accesarea serviciilor informaționale ale Universității.

Potrivit Nadejdei VELIȘCO, șefa Direcției politici în domeniul învățământului superior la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pandemia a făcut ca 90% din profesori să folosească platforma Moodle. Trei agenții de evaluare, din trei țări diferite, au făcut cercetări și au spus că în Moldova se face carte. Aceleași studii au arătat că eforturile Ministerului trebuie orientate în direcția investițiilor în învățământul superior, asigurării calității programelor de studii, deschiderii programelor de instruire la distanță, care vor fi utile inclusiv pentru diasporă.

În Republica Moldova sunt 16 instituții publice de învățământ superior cu autonomie financiară.

Dezbaterea face parte din seria de talk-show-uri publice „Tinerii discută” organizate de Radio Moldova Tineret în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Moldova care aduc în atenția publicului problemele cu care se confruntă tinerii din Republica Moldova.

 

(Visited 42 times, 1 visits today)