Roman BATIN, bucătar chef la MEZZO Italian Restaurant Chișinău din incinta hotelului BERD’S, consideră foarte importantă conexiunea dintre mediul universitar și cel de afaceri. Mândru să contribuie la această conexiune, paralel cu activitatea pe care o desfășoară, urmează studii de Master la Universitatea Tehnică a Moldovei – programul „Managementul restaurantelor și a serviciilor de catering” în cadrul Departamentului Alimentație și Nutriție, Facultatea Tehnologia Alimentelor.

Chiar dacă are în spate o experiență inedită în arta gastronomiei, Roman BATIN spune că a decis să facă studii de master, deoarece este preocupat de propria dezvoltare în domeniul căruia i se consacră.

Aventura sa în lumea gastronomiei a început de pe vremea când era student la Sankt-Petersburg. Acolo, într-o perioadă relativ scurtă a ajuns să gătească şi pentru Putin. S-a întâmplat la deschiderea restaurantului „Russkaia Rîbalka”, amplasat în mijlocul unui lac, cu acces la pescuit chiar din restaurant. Localul ademenea clienţi pe măsură, aşa că la un moment dat gătitul pentru vedete a devenit o rutină. A gătit pentru Dartanian – Mihail Baiarscki, pentru cântăreţul doamnelor – Stas Mihailov, pentru interpreta Niuşa… A fost curtat şi de alte localuri. Visa însă să ajungă la Londra și, într-o zi, și-a împlinit visul.  Acolo, a avut ocazia să lucreze alături de faimoșii bucătari Gordon Ramsay și Jamie Oliver, iar printre oaspeți l-a avut și pe celebrul actor George Clooney. Peste un timp, patriotismul l-a influențat să revină în Moldova, dorind să împărtășească experiența acumulată în străinătate pentru a crea ceva frumos acasă. Colaborarea cu MEZZO îi oferă libertatea de a-și exprima viziunea creativă și filozofia față de arta gătitului. Eforturile sale sunt deja apreciate, el fiind membru al Federației Chefilor Italieni. Dar nu se oprește aici, scopul său fiind să aducă prima stea Michelin în Moldova.

„Îmi iubesc job-ul, pentru că această profesie nu are limite. Petrecând 90% din timp în bucătărie, apreciez fiecare clipă și știu că oricât de mult aș avansa, oricând mai e loc pentru perfecțiune”, consideră Roman, având un îndemn clar către cei care se află la început de cale în această profesiune:

– Dacă ești preocupat de arta gastronomică, dacă ești curios să descoperi care sunt procesele ce au loc în timpul preparării bucatelor, dacă dorești să gestionezi o bucătărie profesionistă și astfel să înscrii o filă inedită în cartea de vizită a Republicii Moldova, te îndemn cu încredere să urmezi un Master în managementul restaurantelor și serviciilor de catering la cea mai dinamică universitate din țară – Universitatea Tehnică a Moldovei!

 

(Visited 96 times, 1 visits today)