Cum să mâncăm „curat” ca să optimizăm impactul nostru asupra climei, sănătății, economiei și să lăsăm cât mai puțin gunoi alimentar? E o întrebare nici pe departe retorică. Și-au propus să o abordeze participanții la webinarul „ZéroGaspillage Zerowaste? Vegan? Bio? Ce și cum mâncăm cu minimum deșeuri?”, desfășurat astăzi la Filiera Francofonă „Informatica”, Departamentul Inginerie Software și Automatică, FCIM, în cadrul proiectului ACTIF (ACTion pour l’Inovation Francophone) „Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsable en ECO”, susținut de AUF.

Alături de moderatorii Daniela ISTRATI – şef program Filiera Francofonă „Informatica”, FCIM, şi reprezentantele ONG-ului „EcoVisio”: Elena TACU – nutritionist vegan, antrenoare fitness, activist de mediu; Daniela LUCA – specialist Agrifood, Vegan; Gabriela ISAC – co-fondatoare și co-coordonatoare a inițiativelor „Ask a Worm” și „Seed It Forward”, participanții la webinar au vorbit despre ce este consumul responsabil, despre veganism, restaurante și cafenele / CAtering – localuri și meniuri ECOfriendly, Life-hackuri pentru fiecare zi ca să evităm deșeurile alimentare, în ce măsură este posibil ZeroWaste în Republica Moldova, cum să păstrăm corect produsele alimentare sau cum să le conservăm pentru o perioadă mai lungă, cum gestionăm resturile alimentare şi care ar fi metodele de compostare.

Deoarece producția și consumul alimentar responsabil constituie o problemă de actualitate pentru toate țările Europei Centrale și de Est, între care există similitudini istorice, culturale, economice și sociale, partenerii proiectului: AUF Agenția Universitară a Francofoniei; România – Universitatea de Științe Agricole și de medicină veterinară din Cluj-Napoca,  Universitatea din Craiova; Republica Moldova – Universitatea Tehnică a Moldovei (reprezentată de lect. univ. Daniela ISTRATI); Macedonia de Nord – Universitatea „Sf. Chiril și Metodiu”, își propun să contribuie la eliminarea deșeurilor alimentare și îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin educarea unui consum responsabil; crearea unei sinergii responsabile între toate părțile interesate din industria alimentară; încurajarea sistemelor de producție responsabile; evaluarea impactului acțiunilor desfășurate la nivel economic, social și de mediu. Beneficiari ai rezultatelor oferite de proiect sunt ​​toți cei interesați din industria alimentară (de la producător la consumator) și universități. Perioada de derulare a proiectului: decembrie 2019 – decembrie 2020.

ACTIF este un program internațional de acțiune al Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), care vizează consolidarea rolului universităților de limbă franceză în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) și inovare socială și unită, și este implementat în cadrul Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă pentru a sprijini universitățile francofone într-o lume în tranziție și în transformare profundă.

(Visited 11 times, 1 visits today)