Un nou dialog online de orientare în carieră, organizat de echipa diez cu genericul „Dacă rămân acasă, merg la…”, a scos la rampă domeniul IT. În calitate de invitați au evoluat Dinu ȚURCANU – vicerector UTM, Sergiu NAGAILÎC – dezvoltator web, și Ana-Maria BRÎNZĂ, masterandă UTM și manageră de proiecte în cadrul companiei Orange Moldova, care s-au referit la felul în care UTM pregătește specialiști în IT și cariera la care să se aștepte viitorii studenți și tineri profesioniști.                       

„IT-ul îmi permite să fiu din Moldova, să trăiesc în Spania și să lucrez pentru Australia”, și-a început surprinzător discursul Sergiu NAGAILÂC. „Eu am trăit în Thailanda, Mexic, Peru și SUA. Ne mutăm o dată la două-trei luni și aveam nevoie doar de conexiune la Internet. Chiar dacă trăiesc în Spania, aici salariile pentru IT-ști nu sunt atât de bune, dar eu oricând pot să mă mut pe piața din Marea Britanie, de exemplu”, a mai spus Sergiu. 

Dacă stai la dubii să urmezi o facultate în IT acasă sau peste hotare, Ana-Maria te încurajează să rămâi și oferă în acest sens mai multe detalii din propria experiență: „Eu am depus actele la IT la o universitate din Cluj și am fost acceptată, dar citisem un articol precum că la UTM pot învăța IT în limba engleză, iar asta m-a atras. Așa că am încercat și aici, iar dacă tot în România studiile încep în octombrie, mi-am luat o lună de probă. La admitere am avut două examene: la engleză și la matematică. Într-o lună, am reușit să îndrăgesc profesorii, colegii și facultatea. Chiar și când am fost pentru un semestru în SUA, nu știam dacă o să fac față, dar când am ajuns acolo, am înțeles că studiile mele erau la un nivel înalt. În SUA învățau matematica din același manual din care învățam la UTM. Am făcut o decizie corectă că am rămas acasă, pentru că au fost multe oportunități care au deschis multe uși pentru mine.”

Mulți viitori studenți, când se gândesc la IT, sunt terifiați de ideea de a studia matematica.

„Curând, nu o să mai vorbim despre jurnalism, contabilitate sau management fără IT. Profesiile viitorului au tangență cu IT. Matematica și fizica nu sperie pe nimeni. Nu e așa cum vă pare vouă. Universitatea s-a modernizat mult în ceea ce privește conținutul, care e raportat la piața de muncă. Universitatea nu pregătește coder-i, ci ingineri. Iată de ce ai nevoie de matematică”, a spus Dinu Țurcanu.

Dacă în calitate de viitor student nu știi la ce să te aștepți în primul an de studii și te întrebi dacă o să ai timp liber, Ana-Maria îți spune: „Primul an de facultate e plin de noi experiențe: lucrări de laborator, nu dispar temele pentru acasă. Și… în anul I se învață matematica. E complicat până te obișnuiești cu noul regim. Posibil e să fie și primele nopți nedormite în prima sesiune. După, apare timp și pentru activități extracurriculare sau un eventual job part-time”. 

În calitate de viitor student la IT, dar și viitor specialist, trebuie să știi că IT-ul e un termen general, care vine cu foarte multe oportunități – „profesii”.

„IT e ca un arbore gigantic, cu diverse ramuri/direcții. Dezvoltarea aplicațiilor mobile, a site-urilor, jocuri, front-endback-end etc. La universitate am „gustat” din toate și am ales să mă concentrez pe web development. Până finalizați studiile, vor apărea multe tehnologii noi, iar noile produse se fac pe baza tehnologiilor moderne. Acum, majoritatea caută dezvoltatori în React și Angular, pentru că acestea sunt tehnologii moderne. Ce va fi peste patru ani? Greu de spus. Dar, cu siguranță, toate domeniile vor fi interconectate sau vor avea tangență cu IT-ul. Dacă vreun domeniu nu va avea această tangență, noi vom fi acei care îl vom automatiza”, a spus Sergiu. 

„Dacă credeam că în IT se face doar programare, pe parcurs m-am convins că e un domeniu vast, în care poți da frâu liber imaginației și să fii creativ. Astfel, m-am regăsit în partea de Project Management și-mi place să coordonez cu echipele tehnice”, a completat Ana-Maria. 

În ceea ce privește piața muncii, Dinu Țurcanu a ținut să menționeze că: „Joburile în IT sunt cel mai bine plătite. Dar faptul că ai absolvit universitatea și ai diplomă, nu înseamnă că va veni cineva să-ți dea un salariu de 1 000 de euro. Acum sunt importante competențele. Tinerii ar fi bine să înțeleagă că sunt zeci de mii de studenți care absolvă facultatea odată cu ei și toți au aceleași vise”.

Despre toate programele pe care le oferă UTM, dar și despre alte resurse de învățare, află din înregistrarea de la eveniment,  inserată mai jos:

Dacă rămân acasă, merg la Tehnologii Informaționale. Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez

Dacă rămân acasă, merg la Tehnologii Informaționale. Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diezEchipa #diez vorbește astăzi cu Dinu Țurcanu, Ana-Maria Brînză și Sergiu Nagailîc despre studiile în IT și cariera la care să se aștepte viitorii studenți și tineri profesioniști.

Опубликовано diez Вторник, 23 июня 2020 г.

 

 

 

(Visited 59 times, 1 visits today)