Irina CREȚU și Constantin ROȘCA au absolvit UTM, Facultatea Urbanism și Arhitectură, specialitatea „Ingineria si protecția apei” în același an – 2010. Ulterior și-au unit destinele, iar în 2013 au înființat propria companie de proiectare în sectorul alimentări cu apă și canalizare, aceasta constituind pentru ei un titlu de mândrie și muncesc zi de zi ca să fie cei mai buni în domeniu.

Demonstrând un sistem de protecție a peștelui, amplasat sub nivelul minim al râului Prut, în zona captării de râu în or. Leova, Constantin ne explică cu mândrie procesul de tratare a apei: fiind captată prin intermediul pompelor de vacuum, apa trece prin stația de pompare, treapta 1, iar în stația de tratare trece prin filtre deschise, după care se dezinfectează. Mai spune că fiecare obiect pe care l-au proiectat le-a adus o imensă satisfacție profesională atunci când a fost implementat în activitatea practică și i-a motivat să atingă noi performanțe.

– FUA a însemnat mult pentru mine, spune la rândul său Irina. Pe lângă cunoștințele tehnice în domeniul ales, aici mi-am format caracterul, spiritul ingineresc, gândirea critică, atitudinea obiectivă asupra lucrurilor – calități care au devenit prioritare în activitatea de zi cu zi.

Au și un răspuns concludent la retorica întrebare a tinerilor care se află în pragul alegerii viitorului profesional: „De ce să aleg UTM? De ce FUA?”, subliniind importanta programelor de #studiiUTM:

– Deoarece la UTM găsești o varietate extinsă de specialități din care să alegi cea mai potrivită pentru tine! Fiecare specialitate este unică și interesantă. Odată cu aprofundarea cunoștințelor în specialitate, prinzi un mare drag de ea,  iar atunci când profesia ți-e dragă, și lucrul e cu spor!

În contextul domeniului profesional pe care și l-au ales au subliniat că de ani buni populația țării se confruntă cu lipsa accesului la sursele sigure de apă potabilă. Nemaivorbind de rezistența sistemelor publice de canalizare în localități, care să permită evacuarea și epurarea apelor uzate, astfel ca să nu dăuneze mediului înconjurător. În prezent Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de ingineri, mai cu seamă în domeniul ingineriei civile. Iar alegerea unei specialități din cadrul Facultății Urbanism și Arhitectură oferă tinerilor o șansă unică să devină un specialist aflat la mare căutare.

Au și un îndemn motivațional pentru voi, dragi candidați la studii:

– Dacă pledezi pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dacă ai obiective concrete în acest sens și tinzi să le realizezi, atunci locul tău este la UTM! Cel mai puternic argument în acest sens este deja cunoscut: Inginerii creează Viitorul! Lumea are nevoie de ingineri. Republica Moldova are nevoie de Tine!

 

 

(Visited 31 times, 1 visits today)