Admiterea-2020: întrunire online cu elevii din Găgăuzia

Cca 100 de elevi-absolvenți din 21 de licee de la Comrat, Ceadâr Lunga, Vulcănești și-au dat întâlnire, astăzi, în format online, cu membrii Comisiei de Admitere și echipa in-corpore a Centrului de Informare și Ghidare în Carieră din cadrul UTM.

Colaborarea strânsă pe plan academic dintre administrația Universității Tehnice a Moldovei și cea a Unității Teritorial-Administrative a Găgăuziei a cunoscut o evoluție uimitoare în ultimii ani. Grija pentru pregătirea profesională în domeniile/specialitățile de care regiunea are stringentă nevoie la ora actuală s-a lăsat cu o generoasă ofertă din partea administrației UTAG și implicit a Bașcanului Irina VLAH, care, din 2018, în baza unui Memorandum cu UTM, acoperă integral câte 50 de taxe de școlarizare pentru tinerii găgăuzi care aleg să-și continue studiile la UTM. echipa CEGHID duce spiritul UTM în liceele din Găgăuzia deja de 3 ani și în perioada Admiterii utm deschide un Centru de primire a actelor la Comrat, iar pe parcurs, la solicitare – și grupe academice cu predare în limba rusă.

În anul curent, însă, dată fiind situația sanitară prejudiciată de pandemia de Covid-19, părțile și-au propus o nouă acțiune în vederea orientării profesionale a tinerilor – un dialog online al elevilor-absolvenți găgăuzi cu reprezentanții UTM, prin aplicația de videoconferințe Google Meet. Organizarea acestei acțiuni de anvergură este în mare parte meritul dnei Anna RUSSU, șef-adjunct Direcție Învățământ UTAG, iar rolul de moderator al dialogului, cu un sugestiv cuvânt introductiv despre importanța specialităților inginerești, și l-a asumat Natalia KRISTEVA, șef Direcție Învățământ UTAG, susținută de către organizatorii din partea UTM – Radu MELNIC, secretar responsabil al Comisiei de Admitere; Natalia ȘESTENCO, director-adjunct pentru orientare profesională, CEGHID.

Dialogul s-a axat pe subiectele primordiale ale Admiterii: programe de studii, perspectivele de angajare în muncă după absolvire, mobilitățile academice, stagiile de practică, cazarea în cămin, paleta activităților extracurriculare etc. Precum s-a văzut, elevii au venit cu „tema de acasă” pregătită, fiind deja aproape deciși ce specialitate și-ar dori să studieze la UTM. Asta pentru că autoritățile UTAG le-au adus la cunoștință modificările operate de curând de Comitetul Executiv al Găgăuziei la Regulamentul privind subvențiile educaționale pentru studenții care urmează să studieze la UTM, acestea referindu-se la o listă de specialități de care autonomia are stringentă nevoie, UTAG asumându-se să acorde tinerilor care le-au ales subvenții în valoare de 10.000 lei.

Potrivit Nataliei KRISTEVA, specialitățile în cauză au fost selectate pe baza unei analize socio-economice actualizate a nevoilor pieței muncii, ținând cont de domeniile prioritare în dezvoltarea UTAG. Accentul principal a fost pus pe promovarea tehnologiilor IT și a proceselor inovatoare. Totodată, fondurile stabilite anual în bugetul UTAG pentru 50 de studenți-bursieri rămân neschimbate. De altfel, modificările au afectat și stabilirea unei limite pentru admiterea la o specialitate sau alta. Dacă anterior specialitățile aprobate prin regulament nu erau limitate de un anumit număr de locuri, studenții fiind liberi să aleagă orice domeniu de studiu din lista stabilită, atunci, potrivit modificărilor, vizavi de fiecare specialitate a fost stabilit un anumit număr de locuri: 12 – pentru programul de studii „Tehnologia informației”, 10 – pentru „Ingineria software” (Filiera Anglofonă), câte 4 – pentru „Automatică și informatică”, „Calculatoare și rețele”, „Robotică și mecatronică” (FCIM), „Tehnologia construcțiilor de mașini” (FIMIT); câte 2 – pentru „Electronica aplicată” (FET), „Microelectronică și nanotehnologii”, „Informatica aplicată”, „Tehnologia informației” (Filiera Francofonă), „Managementul informației”, „Securitate informațională” (FCIM) – în total 50 de burse de studii.

Acest dialog, desfășurat în premieră în format online între reprezentanții UTM, elevii-absolvenți găgăuzi și administrația de la Comrat, vine să accentueze valoarea pe care autoritățile Găgăuziei o conferă specialităților inginerești predate la Universitatea Tehnică a Moldovei, acest lucru fiind unul de importanță majoră pentru dezvoltarea capitalului uman, a economiei țării și, implicit, a economiei UTAG.

[av_gallery ids=’74860,74861,74862,74863,74864′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ alb_description=” id=” custom_class=” av_uid=’av-umoe3u’ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU