5G – o tehnologie a Viitorului

Ce este tehnologia 5G? Cu ce este diferită de 4G? Care sunt implicațiile acesteia în telemedicină? Ce afinități are cu Internet of things? Ce avantaje și/sau pericole prezintă pentru oameni? Odată cu pandemia de coronavirus, știrile fake au inundat rețelele de socializare. Multe dintre ele se referă la faptul că 5G ar avea legătură cu virusul Covid-19. Totuși, ce este 5G?

Invitat la un dialog în cadrul emisiunii „Matinalii” difuzată de postul TVR Moldova, Dinu ȚURCANU, prorector al Universității Tehnice a Moldovei pentru informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, a dat o definiție exhaustivă mult discutatului 5G: „Este o tehnologie a viitorului!” Succesoare a tehnologiei 4G, cea de-a cincea generație de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir este, de fapt, o tehnologie de transmisiune de date, testată pentru prima oară în 2018. Avantajul pe care toți îl cunosc și îl discută rezidă în faptul că poate transmite o viteză de transport de date mai mare decât tehnologia 4G. Utilizatorul simplu va beneficia astfel de o viteză mai mare de transport de date.

Apare întrebarea: avem nevoie de o nouă viteză de transport de date? De ce totuși acest subiect este atât de mult discutat?

Inițial, când tehnologia 5G a început să fie promovată intens, această idee era foarte mult asociată cu telemedicina – un factor foarte important și necesar, pentru că în multe cazuri, inclusiv în pandemia actuală, am avea nevoie de multe intervenții chirurgicale la distanță, care necesită o viteză de transport de date mare pentru a asigura un video calitativ, cu o latență de timp cât se poate de redusă pentru transportarea acestor date. Astfel că la ora actuală distingem clar două avantaje primordiale ale tehnologiei 5G: viteză de transport date foarte înaltă, de ordinul zecilor de gigabiți pe secundă, o latență foarte mică (cu 5G ne putem aștepta la răspunsuri între dispozitive la o latență de 1 milisecundă, în vreme ce 4G este la 50 de milisecunde), la care se adaugă și posibilitatea de a conecta până la un  milion de dispozitive/obiecte per km.p. Acest nivel de latență aduce avantaje majore diferitelor industrii, cum ar fi sănătatea sau aviația, unde rata de răspuns este primordială. 5G oferă o latență mult mai scăzută decât 4G. Dar, doar valorile din scenariile din viața reală ar trebui luate în calcul.

Cea din urmă componentă scoate în evidență un nou concept – Internet of things (IoT) – internetul obiectelor, care presupune folosirea internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive – de exemplu, frigidere conectate la internet, diverse alte electrocasnice, telefoane mobile,  dispozitive auto, dar și servicii, sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte.

Cât de necesare se dovedesc a fi aceste tehnologii pentru Republica Moldova? În teorie, 5G poate oferi viteze cu până la 100 de ori mai mari decât 4G. Practic, cu o acoperire bună, utilizatorii dintr-o rețea 5G pot descărca un întreg sezon al unei emisiuni TV în doar câteva minute, pot juca jocuri cloud cu o grafică impresionantă, pot transmite videouri în 4K fără întrerupere și vor fi tot mai multe aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată.

Cu siguranță, lumea o să fie revoluționată de 5G, tehnologia o să intre în viețile noastre și-o să ne transforme. Cât de sigură este tehnologia 5G pentru oameni și mediu înconjurător?

Ca tehnologie de bază, 4G și 5G sunt relativ similare. Dar cea din urmă este mai avansată, fiind  gândită să fie mai eficientă și din punctul de vedere al reducerii interferențelor între stații și a alocării resurselor de spectru. Internetul pe telefon, cu adevărat, s-a dezvoltat odată cu 3G, a explodat cu 4G, iar 5G îl va duce într-o altă dimensiune.

„Nu cred că oamenii se tem de noile tehnologii – e normal ca acestea să suscite curiozitate din partea publicului. Cred însă că o bună informare constituie un element esențial”, a concluzionat prorectorul UTM, Dinu ȚURCANU.

DinuTurcanu Matinalii 1

https://www.facebook.com/matinaliitvrmoldova/videos/vb.123064228273878/639167763473645/?type=2&theater

 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU