Ce sunt microcipurile? Cum și de ce ar putea fi implantate oamenilor? Cum sunt utilizate acestea în țările cu un nivel înalt de dezvoltare? Și ce legătură ar avea cu tehnologia 5G și, mai nou, cu molima de COVID-19? Moderatorii emisiunii Bună Dimineaţa difuzată de postul tv Moldova1 împreună cu invitatul lor – Dinu ȚURCANU, prorector UTM pentru informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, și-au propus să distrugă miturile ce se vehiculează despre microcipuri.

Referindu-se la ceea ce înseamnă de fapt microcipurile și cum ar putea fi implantate acestea oamenilor, Dinu Țurcanu a îndemnat spectatorii să nu creadă teoriilor conspiraționale. Aceste „pastile” cu circuit integrat (potrivit DEX-ului, microcipurile sun niște semiconductori de mici dimensiuni în care este sau urmează a fi inserat un circuit integrat) s-au utilizat pe scară largă și până la pandemia declanșată de Covid. Un exemplu ar fi și stimulatoarele cardiace, pe care le utilizează mulți pacienți la nivel global – sunt microcipuri implantate, de ultimă generație, care pot colecta anumite date despre pacient, pe baza cărora medicul îl poate ajuta/salva. De altfel, industria tehnică, inclusiv cea micro-, cunoaște o largă utilizare, însă lumea a intrat cumva în panică acum, în 2020. De unde până unde această frică, anxietate?

Situația s-a amplificat odată cu dezvoltarea tehnologiei de comunicație mobilă 5G, după care a urmat pandemia – lumea a început să lege oarecum aceste lucruri, căutând o legătură între tehnologia 5g, Covid și microcipare. Ceea ce este absolut incorect! În ultima vreme se vehiculează numeroase știri despre faptul că multă lume și-ar fi implantat asemenea microcipuri, inclusiv în țările europene, ceea ce este parțial adevărat. În Suedia – o țară dezvoltată, cu o cultură informațională înaltă, de unde a pornit prima aplicație de comunicații pe internet – Skype, dar și primele sisteme de comunicații mobile Ericsson, tot acolo a fot inventată și o platformă de streaming audio, prin care Spotify încearcă să crească și consumul de podcast-uri; o țară care utilizează cele mai puține bancnote și monede (mai puțin de 1%), făcând diverse achiziții prin intermediul tehnologiilor. Referindu-ne la microcipuri, suedezii le-au implantat pe larg animalelor de companie, pentru ca acestea să poată  fi localizate când sunt pierdute. Microcipurile se utilizează și pentru achizițiile online. Altfel zis, microcipurile reprezintă o evoluție de la telefoanele mobile care mai ieri făceau un salt uriaș în domeniul tehnologiilor, dacă e să facem o comparație.

Acest cip despre care se vorbește atât de mult nu reprezintă altceva decât identitatea unei persoane în lumea tehnologiilor. Acesta ne permite să utilizăm mai ușor tehnologiile. Spre exemplu, suedezii vorbesc mult în ultima vreme despre tranzacțiile bancare prin intermediul cardurilor bancare, menționând că fiecare cetățean dispune de mai mult de 10 carduri, iar acestea pot fi unite cu un cip care ar integra toată informația despre cardurile persoanei respective și ar putea fi utilizat foarte simplu. Altfel zis, nu este vorba de un control al populației sau de transformări fantasmagorice.

Ne putem aștepta la o implementare pe scară largă a microcipurilor, în diverse țări, după exemplul Suediei?

Da, e și firesc, dar acest lucru se va întâmpla din necesitate, dar nu fiind impus, obligat. Ține de alegerea fiecărui cetățean, pentru utilizarea anumitor servicii și atingerea unui anumit nivel de eficiență. De exemplu, în ultima vreme se vorbește mult despre securitate, iar microcipul implantat reprezintă un grad sporit de securitate comparativ cu cardul din portmoneu, care poate fi pierdut, sau cu smartphone-ul care este la vedere. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de datele cu caracter personal, care trebuie securizate, urmând a fi găsită o modalitate eficientă în acest sens. Cert este că implantarea microcipului nu ar putea fi impusă niciodată, la fel cum nici acum nu este obligatoriu să deții un smartphone, iar dacă îl ai – este doar un argument al faptului că dorești să fii în pas cu noile tehnologii, să dispui de posibilitatea de a comunica oricând, de oriunde.

Povestea om-tehnologie se trage încă din perioada revoluției industriale, când oamenii se temeau că mașinăriile  le vor lua locul. De-a lungul a 100 de ani oamenii însă au reușit să se adapteze noilor tehnologii și evoluează. Astfel, fantasmagoriile despre vaccinuri malefice, implantări de microcipuri cu control total al populaţiei și că vom deveni în curând cu toții Cyborg – nu sunt decât niște fake-uri, iar perioada pe care o trăim, extrem de tehnologizată, ar trebui să ne învețe să distingem grâul de neghină.

Dinu Țurcanu, prorector UTM, la „Bună Dimineața de Weekend”

Distrugem miturile despre microcipuri împreună cu prorectorul Universtității Tehnice a Moldovei, @Dinu Turcanu, la „Bună Dimineața de Weekend”. Cum sunt utilizate aceste microcipuri în alte țări, și dacă există sau nu motive de temut, aflați din secvența de mai jos.

Опубликовано TV Moldova1 Суббота, 9 мая 2020 г.

 

(Visited 11 times, 1 visits today)