Tehnologiile informaționale s-au impregnat astăzi, mai mult ca niciodată, în viața noastră de zi cu zi. Am trecut pe online să comunicăm, să muncim, să facem cumpărături și chiar să ne vizităm unii pe alții. Pe online am trecut și școala, cu toate atributele ei care contribuie la formarea personalității noastre. Este un exercițiu impus vehement de COVID-19, dar pe care, dincolo de această situație nefastă, l-am acceptat, ni l-am asumat, online-ul devenind acum colacul nostru de salvare. O spune și Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, care, împreună cu familia sa, a aderat la campania inițiată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova „Fii RESPONSABIL! Clasa ta e ACASĂ!”.

– Dintr-o pasiune din copilărie, calculatoarele și tehnologia în general sunt astăzi parte din viața mea. Mă bucur să afirm acest lucru atât în calitate de profesor, predând discipline din domeniul IT la Universitatea Tehnică a Moldovei, cât și în calitate de cadru administrativ, fiind responsabil inclusiv de domeniul informatizării, dar mai ales în calitate de părinte, pentru că și copiii mei, la fel ca semenii lor, sunt buni prieteni cu tehnologia.

Ca profesor și părinte am privit întotdeauna această pasiune a tinerilor pentru tehnologie ca pe o necesitate, dar și ca pe o pregătire pentru viitor – pentru cei mai mici, cum ar fi copiii mei. Iată însă că pasiunile noastre, precum vedem, sunt o pregătire pentru viață în general, tehnologia fiind astăzi pe linia întâi nu doar ca dezvoltare generală, dar și ca sursă indispensabilă de comunicare. Mai nou, în condițiile actuale de carantină impuse de pandemia globală COVID-19, internetul devine unica legătură a multora dintre noi cu restul lumii, o legătură indispensabilă pentru angajații din diverse domenii, dar mai ales pentru elevii și profesorii din școli. Iar pentru că lecția de orice fel, la orice disciplină, în mare parte este un dialog, având deja experiență comunicării pe diverse rețele de socializare și platforme online, în aceste condiții trecem și lecțiile pe internet.

În calitate de profesor și prorector, mă bucur că acest dialog, substituind orele tradiționale, s-a închegat foarte armonios între profesorii și studenții noștri, dar și cu liceenii, cărora profesorii UTM le predau lecții online de pregătire pentru BAC. Mă bucur și pentru copiii mei și aduc sincere mulțumiri profesorilor care  au însușit din mers arta predării online și astfel elevii din școli fac un salt uriaș în a însuși materia de studiu de acasă.

Îndemnul meu către profesori și părinți, dar și către studenți și elevi, este să țină vie această legătură, pentru că școala online, în condițiile actuale, este soluția cea mai potrivită. Este, dacă vreți, salvarea noastră, a sistemului educațional național. Trecem pe online predarea lecțiilor, scrierea temelor pentru acasă, mersul la bibliotecă, susținerea diverselor proiecte, dar și evaluările. Școala online este soluția pentru a nu stopa procesul de studii, protejându-ne pe noi și pe copiii noștri. Alături de cei dragi, să fim solidari, să stăm acasă, școala noastră fiind cea din online.

#StaiACASĂ#FiiRESPONSABIL#ClasataeACASĂ!

Dinu Țurcanu, prorectorul Universității Tehnice din Moldova s-a alăturat campaniei inițiate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Fii RESPONSABIL! Clasa ta e ACASĂ!

✅Dinu Țurcanu, prorectorul Universității Tehnice din Moldova s-a alăturat campaniei inițiate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Fii RESPONSABIL! Clasa ta e ACASĂ!✅„…În calitate de profesor și prorector mă bucur că acest dialog, substituind orele tradiționale, s-a închegat foarte frumos între studenții și profesorii noștri, dar și cu liceenii cărora profesorii UTM le predau lecții de pregătire pentru Bacalaureat. Mă bucur și pentru copiii mei și aduc sincere mulțumiri profesorilor care au însușit din mers arta predării online și altfel elevii fac un salt uriaș în însușirea temelor de acasă. Îndemnul meu către profesori și părinți, dar și către elevi și studenți este să țină vie această legătură pentru că școala online în aceste condiții este cea mai potrivită. Este, dacă vrei, salvarea sistemului nostru educațional. Trecem pe online predarea lecțiilor, scrierea temelor pentru acasă, mersul la bibliotecă, susținerea diverselor proiecte, dar și evaluărilor. Online este soluția pentru a nu stopa procesul de studii, protejându-ne atât pe noi cât și pe copiii noștri. #StămAcasă #FiiRESPONSABIL! #ClasataeACASĂ!

Опубликовано Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova Вторник, 7 апреля 2020 г.

(Visited 46 times, 1 visits today)