- UTM - https://utm.md -

Războiul din Transnistria – educaţia militar-patriotică a tinerei generaţii

La 2 Martie Republica Moldova marchează 28 de ani de la declanşarea Războiului din Transnistria, dintre forţele loiale Chişinăului şi separatiştii sprijiniţi de Armata a 14-a a Federaţiei Ruse.

Astăzi,  27.02.2020, Catedra Militară (șef catedră, general Vitalie STOIAN) și Comitetul Sindical al angajaților UTM (președinte, Viorica URSU), a organizat o lecție publică pe tema: „Războiul din Transnistria – educaţia militar-patriotică a tinerei generaţii”. Invitat special: veteranul de război,  colonel(r) Valeriu VLAICU, participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, lector, Catedra Militară. D-sa a participat și la acţiunile de luptă desfăşurate pe teritoriul altor state (Angola), având o bogată experiență militară și în perioada pașnică a RM.

Dl colonel le-a vorbit studenților despre premisele și consecințele acestui război. Perspectiva Unirii Moldovei cu România, trecerea la alfabetul latin şi refuzul autorităţilor de la Chişinău de a oficializa limba rusă au fost câteva dintre premisele conflictului transnistrean. În septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai târziu a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie Dubăsari. Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au ripostat cu trupe de poliţişti. De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntarii ruşi şi ucraineni.

Războiul s-a încheiat oficial la 21 iulie 1992, când Preşedinţii Federației Ruse, Boris ELŢIN, şi al Republicii Moldova, Mircea SNEGUR, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

Numărul exact al victimelor nu a fost stabilit. Potrivit unor date estimative, în timpul conflictului au murit aproape 300 de combatanţi moldoveni, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de transnistrieni, inclusiv militari.

La războiul din 1992 au luat parte aproximativ 30.000 de persoane, militari, poliţişti şi voluntari,  printre care și angajații UTM:

Dl colonel ValeriuVLAICU susține că acest război marchează un episod dureros în istoria naţională, pe care conştiinţa publică şi memoria noastră colectivă nu trebuie să-l ascundă, să-l falsifice, să-i diminueze semnificaţiile. Data de 2 martie rămâne cea mai tragică zi din istoria Republicii Moldova. 

Administrația Universității Tehnice a Moldovei și Comitetul Sindical al angajaților UTM îşi pleacă fruntea în memoria patrioţilor care au manifestat în condiţii nespus de grele bărbăţie şi curaj. Respect celor care au participat în război, înfruntând cu bărbăție acele urgii și care înfruntă cu aceeași bărbăție intemperiile vieții. Patriotismul înaintaşilor constituie o adevărată şcoală a vieţii pentru generaţia tânără, care are acum toate şansele de a prelua ştafeta de edificare a unui stat unitar şi democratic.

Dragi veterani, vă dorim multă sănătate, zile cât mai frumoase, pline de bucurii,  clipe fericite alături de cei dragi și pace în țară.

(Visited 1.641 times, 1 visits today)