UTM utilizează un soft anti-plagiat pentru verificarea tezelor de licență

An de an, studenții ajunși la etapa scrierii tezei de licență se pomenesc în fața unui târg deschis. Pe pilonii din preajma instituțiilor de învățământ şi pe rețelele de socializare apar tot mai multe anunțuri despre vânzarea acestor lucrări. Respectiv, cu câteva sute de euro oricine poate obține o teză gata scrisă. Cum să prevenim acest flagel?

Solicitat să se pronunțe pe marginea acestui subiect de către reporterii postului tv Moldova1, în cadrul principalului buletin informativ al zilei – „Mesager”, Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, UTM, a declarat că în lupta cu tezele plagiate sau cumpărate, universitățile elaborează și implementează softuri anti-plagiat. Universitatea Tehnică a Moldovei utilizează de trei ani un asemenea program modern.

– Este un sistem care poate să verifice foarte rapid similitudinea mai multor lucrări. De când am implementat acest soft, au fost identificate foarte puține teze cu o similitudine între ele, fiindcă sunt totuși proiecte tehnice și e mai complicat să le plagiezi. Anul trecut am avut cred că 11 teze cu o similitudine mai mare de 20 la sută. Scopul principal al sistemului este de a preveni plagiatul și de a le sugera studenților că trebuie să lucreze de sine stătător asupra tezelor, a declarat prorectorul UTM Dinu ŢURCANU.

Studenții prinși cu astfel de lucrări cumpărate riscă să fie exmatriculați.

Universitarii consideră că instituțiile statului pot să le depisteze ca și adrese nu doar electronice, dar și juridice și să identificate aceste persoane. Ar fi o oportunitate de a stopa acest fenomen.

 

 

(Visited 818 times, 1 visits today)