Patru licee teoretice din Chișinău – „Minerva”, „Mihail Koțiubinski”, „George Călinescu”, „Petru Movilă” și altele patru din suburbii – „Toader Bubuiog” din Bubuieci, „Grigore Vieru” din Băcioi, „Alexei Mateevici” din Cricova, „Nicolae Bălcescu” din Ciorescu au descoperit frumusețea și importanța ingineriei, dar și a studiilor în domeniu, acceptând cu bucurie un dialog la subiect cu reprezentanții Universității Tehnice a Moldovei, desfășurat sub egida Centrului Universitar de Informare şi Ghidare în Carieră – CEGHID.

Vorbindu-le despre oportunitățile studiilor la UTM și multiplele avantaje de care pot beneficia la admitere, urmând cursurile de pregătire pentru BAC care tocmai au demarat la UTM, participând la Concursul de creativitate tehnică și artistică „Tânărul Creator”, Olimpiadele tehnice de matematică, fizică, chimie, informatică, desenul artistic, Expoziția anuală „Creaţia deschide Universul”, acțiunea „Student pentru o zi la UTM” sau Zilele Ușile Deschise, profesorii UTM  – Ina Dobrea (FEIE), Iurie Subotin (FTA), Eugen Braguța (FUA), Iurie Ivanov (FCGC), Roman Grițco (FET) și studenții Alexei Vântu (FCGC), Mehria Mohamadi (FUA), Veronica Maracuța (FUA), Dana Bulat (FCGC), Maria Cernei (FET), Adriana Prisacaru (FTA) au fost plăcut surprinși de atitudinea proactivă și maturitatea vocațională a absolvenților de mâine ai liceelor. Întrebarea-cheie a elevilor: „De ce să devin inginer? Care este privilegiul acestei profesii?” a sugerat în mod firesc mottoul întâlnirilor din această săptămână și probabil al următoarelor.

Este firească dorința de a-ți vedea aievea rodul mâinilor și al creației. Ingineria se pretează perfect acestui scop – opera inginerului se află mereu sub văzul tuturor. Concludentă în acest sens este celebra afirmație a lui Herbert Hoover, președinte SUA în perioada 1929-1933: „Ingineria e fascinația de a vedea cum o mare plăsmuire a imaginației se transformă cu ajutorul științei într-un plan pe hârtie. Ca apoi să se materializeze în piatră, metal sau energie. Ca apoi să creeze locuri de muncă și locuințe pentru oameni. Ca apoi să ducă la creșterea standardului de viață și la sporirea confortului. Acesta este înaltul privilegiu al inginerului…”

E o mare profesiune, care se învață din cărți, din experiența înaintașilor, dar și din verva propriilor aspirații și realizări. La UTM e loc pentru fiecare din aceste etape.

(Visited 19 times, 1 visits today)