Programul Fulbright Specialist oferă universităților posibilitatea de a invita profesioniști din SUA în vederea diseminării experienței prin intermediul proiectelor inițiate de universități. Activitățile de proiect pot include: predare sau instruire; dezvoltarea curriculei sau a materialelor de predare, planificare instituțională, consolidarea capacităților facultății, administrației sau personalului; livrarea seminarelor sau cursurilor academice, precum și evaluarea programelor de studii și a instituțiilor. Pentru 2020 ariile prioritare sunt: administrarea afacerii și crearea locurilor de muncă, securitate cibernetică și TI, antreprenoriat, dirijarea dezastrelor, alfabetizarea mass-media /combaterea dezinformării, administrația publică și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică).

În cadrul apelului Ambasadei SUA în Moldova UTM a depus solicitări de sprijin și a primit acordul pentru 3 proiecte: două vor fi realizate la FIEB cu suportul profesorilor Ceslav Ciobanu și Valerie Mock, iar al treilea – cu suportul prof. Ian Toma la FCIM.

Ceslav Ciobanu este doctor în economie, profesor, coordonator a programelor economice la Colegiul de Inginerie ți Tehnologie la Universitatea Virginia din SUA. În perioada 1994-1998 a fost ministru în cadrul Ministerului Privatizării și Administrării Proprietății de Stat în guvernele Sangheli-2 și Ciubuc-1. În 1999-2002 a fost Ambasador al R. Moldova în SUA și Canada, iar din 2004 până în prezent este profesor în domeniul științelor politice, administrare publică şi economie, la Universitatea Virginia din SUA. Revine cu drag în R. Moldova ori de câte ori este solicitat, iar proiectul depus de UTM de consolidare a capacităților FIEB în vederea sporirii angajabilității absolvenților săi nu este o excepție.

 

 

Valerie E. Mock este doctor în economie, profesor în domeniul Istoria Businessului.  Pe profilul de pe Linkedin, d-sa menționează: „ Îmi place să ajut publicul larg să înțeleagă rolul pe care îl au afacerile în dezvoltarea zonelor geografice”. Cele mai apreciate prezentări ale sale sunt: „Vikingii: barbari sau oameni de afaceri? Tu decizi”; „Ce au în comun Mohammed și Martin Luther? (Chihlimbar!)”; și „Cană, bumbac și alte mărfuri din Caraibe”. În calitate de profesor asociat la Institutul Politehnic Worcester (WPI din Massachusetts), dna Mock desfășoară cercetări despre modul în care mărfurile au influențat istoria. Cercetările sale anterioare referitoare la istoria afacerilor s-au concentrat pe antreprenorii din industria textilă și pe o gamă largă de teme din domeniul afacerilor maritime.  Este membru activ al departamentelor Istoria afacerilor și Afaceri internaționale ale Academiei de Management. Activând în mai multe posturi de conducere în cadrul IBM, a decis să-și urmeze doctoratul în management la Universitatea din Georgia. Deține o licență în antropologie de la Universitatea din Chicago și un MBA de la Universitatea Emory. Experiența sa academică internațională include predarea cursurilor la colegiu și desfășurarea de ateliere de consultanță în 17 țări diferite. Este autoare a 25 de cărți și coautor a peste 275 de bloguri de călătorie. Anterior, a beneficiat de o bursă Fulbright în Moldova, pe parcursul căreia a asigurat cursul de Marketing pentru studenții masteranzi de la FIEB. În mesajul de acceptare a ofertei d-sa a menționat că „va reveni cu drag la UTM pentru a oferi suport în dezvoltarea FIEB”.

 

Ian Toma este doctor în medicină, conferențiar-cercetător în cadrul Departamentului de Cercetare Clinică și Leadership, Diviziunea de Medicină Genomică a Școlii de Medicină și Științe ale Sănătății din cadrul Universității George Washington

Cum specifică Ian Toma pe profilul său de pe Linkedin „Sunt un om de știință în domeniul clinic genomici cu accent principal pe aplicarea tehnologiilor genomice în medicina translațională – descoperirea și validarea biomarkerilor genomici ai bolilor autoimune umane, infecțioase și cardiovasculare. Interesele profesionale se extind la diagnosticarea, prevenirea și tratamentul infecțiilor (HIV / tuberculoză) și a bolilor netransmisibile în țările în curs de dezvoltare, îmbunătățirea cooperării clinice și științifice cu autoritățile locale de sănătate publică și oamenii de știință prin introducerea de soluții inovatoare bazate pe dovezi în cercetare și practicile clinice”. Fiind originar din Moldova, a colaborat anterior cu diverse instituții de învățământ superior din R. Moldova. Chiar dacă profilul său de specialitate este unul medical, este printre susținătorii activităților realizate de UTM în domeniul ingineriei biomedicale, iar în cadrul Fulbright Specialist, a fost cooptat de UTM într-un proiect de popularizare a științei și cercetării în rândurile tinerilor, viitori studenți a UTM, cu accent pe interdisciplinaritatea dintre științele medicale și tehnologia informației.

(Visited 7 times, 1 visits today)