Tradițional, pe 15 februarie, în Republica Moldova sunt comemorați conaționalii noștri, care și-au pierdut viața în Războiul din Afganistan. În acest context, pe 12 februarie, Catedra Militară UTM (șef catedră – general Vitalie STOIAN) și Comitetul Sindical al angajaților UTM (președinte – conf. univ., dr. Viorica URSU) au organizat o lecție publică cu tema: ,,Războiul din Afganistan – educația militar-patriotică a tinerei generații”.

La eveniment a participat veteranul războiului din Afganistan, fost angajat al Catedrei Militare a UTM, dl colonel Viorel COLIBAN (decorat cu Ordinul Steaua Roșie și Medalia pentru Vitejie). Dl colonel a participat și la războiul de apărare a integrității și independenței RM, la lichidarea consecințelor accidentului nuclear de la Cernobâl, având o bogată experiență militară și în perioada pașnică a RM.

 Domnia sa le-a vorbit studenților despre cauzele și consecințele războiului afgano-sovietic, care a durat nouă ani. Forțele afgane, susținute de sovietici, au luptat contra rebelilor islamiști mujahedini, care erau susținuți de mai multe țări, între care SUA, Arabia Saudită, Pakistan, alte state musulmane. Desfășurarea de trupe militare sovietice a început în 24.12.1979. Ultimele trupe sovietice au fost retrase din Afganistan între 15.05.1988 și 15.02.1989.

Dl colonel le-a povestit studenților și multe lucruri interesante din experiența proprie în acest conflict militar, în calitate de comandant de Pluton de cercetare (27 de ostași). Își amintește cu mândrie peste ani că misiunea sa principală era să salveze cât mai multe vieți omenești și să evite pierderile din rândul ostașilor săi.

Prezentarea sa i-a impresionat pe studenți, care i-au adresat mai multe întrebări: La ce vă gândeați în timpul luptelor, când gloanțele zburau de-asupra capului? Câți dintre camarazii dvs. au rămas în viață? etc.

În RM avem peste 12 mii de veterani de război, între care și angajați ai UTM: Valentin Olaru, Maria Dreahlă, Alexei Creangă, Viorel Coliban, care sunt un adevărat exemplu de vitejie pentru tânăra generație și care ori de câte ori au ocazia le vorbesc tinerilor despre ororile războiului pentru a-i învăța să prețuiască pacea, viața.

Dragii noștri veterani! Vă adresăm, din inimă, cele mai sincere mulțumiri, însoțite de întreaga noastă apreciere pentru faptele Dumneavoastră de eroism și spiritul de sacrificiu, dorindu-vă multă sănătate și prosperitate.

(Visited 7 times, 1 visits today)