Nava spațială realizată în comun de către NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) va face observații în apropierea Soarelui în următorul deceniu. Racheta Atlas 5 numită Solar Orbiter, o sondă care va face poze cu partea de sus și de jos a Soarelui, a fost lansată sâmbătă seara pe 8 februarie 2020 din Florida. Racheta se îndreptă de pe Pământ spre Soare pentru a plasa nava spațială Solar Orbiter pe o orbită în jurul Soarelui.

Este un început de succes pentru o misiune care este o colaborare între NASA și ESA. În ziua următoare, Solar Orbiter își va testa instrumentele și se va pregăti să inițieze manevrele complexe de care are nevoie pentru a stabili cursul pentru ceea ce speră oamenii de știință să fie un deceniu de descoperiri solare. Cu Solar Orbiter, oamenii de știință vor primi pentru prima dată o vedere bună asupra polurilor Soarelui. Până acum, aproape toate navele spațiale, care urmăresc Soarele au orbitat în ecliptică sau în același plan, pe care planetele se rotesc în jurul Soarelui.

Solar Orbiter este înzestrată cu zece instrumente științifice complexe. Unele măsoară ceea ce se întâmplă direct în jurul navei spațiale, cum ar fi câmpurile magnetice și particulele vântului solar. Altele captează imagini despre ceea ce se întâmplă în apropierea Soarelui. Camerele de la Solar Orbiter trebuie să facă imagini la o distanță unde lumina soarelui este de 13 ori mai intensă. Trei „ferestre” mici din scutul de căldură se vor deschide timp de 10 zile la un moment dat pentru a permite instrumentelor să colecteze date. Camerele asortate au și geamuri termorezistente (aidoma ochelarilor de soare științifici) ca protecție. Camerele de luat vederi vor recepționa o gamă largă de lungimi de undă ale luminii, inclusiv ultraviolete și raze X. Unele dintre camerele de filmat despart lumina în lungimi de undă separate pentru a identifica molecule specifice. Coronograful include un disc pentru a bloca cea mai mare parte a luminii pentru a privi ce se întâmplă în atmosfera exterioară a Soarelui.

(Visited 20 times, 1 visits today)