Emisiunea de divertisment „Cine vine la noi?”, prezentată de către Doina Stimpovschi și difuzată în fiecare seară, de luni până vineri, pe posturile tv Moldova 1 şi TRM.MD, a avut un invitat special în seara zilei de 27 ianuarie – pe Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare al Universității Tehnice a Moldovei. Discuția din cadrul emisiunii avea să scoată în prim-plan, ca o recapitulare, cele mai frumoase și de succes acțiuni ale UTM, menite să atragă atenția liceenilor spre științele tehnico-inginerești, îndrumându-i să le urmeze. Iar pentru că succesul discipolilor depinde în mare măsură și de implicarea și dedicația cadrelor didactice, prorectorul avea să sublinieze și noua inițiativă a rectorului UTM, în premieră absolută pe țară, de a premia excelența în activitatea didactică, științifică și extracurriculară a profesorilor cu laptopuri performante.

Referindu-se la cursurile gratuite de pregătire pentru examenele de Bacalaureat, pe care elevii le pot urma tradițional la Universitatea Tehnică a Moldovei, prorectorul UTM Dinu Țurcanu le-a definit ca fiind de mare succes, deoarece liceenii le consideră foarte utile. Acum, când examenele de BAC se apropie cu pași rapizi, Universitatea Tehnică revine cu impresionanta ofertă pentru cei care se pregătesc de BAC, oferind cursuri gratuite pentru pregătirea la matematică, fizică, informatică și desenul artistic – discipline care se regăsesc și în programele de studii din cadrul UTM.  

Câteva date statistice: cursurile de pregătire pentru BAC vor avea loc începând din data de 15 februarie până la începutul lunii mai, în zilele de sâmbătă, între orele 10.00-12.00. Înregistrarea are loc online, iar numărul solicitărilor crește vertiginos de la o zi la alta.  Mai multe Direcții raionale de Educație s-au arătat dispuse să utilizeze autobuzele școlare pentru a transporta clase întregi de elevi ca să facă pregătirea de BAC la UTM. Astfel, dacă anul trecut, de exemplu, s-au înregistrat peste 300 de candidați, până acum avem deja peste 400, cele mai multe arătând o predilecție clară pentru pregătirea la matematică. Este o dovadă concludentă că mulți elevi au înțeles nu doar scopul pur de pregătire al acestor cursuri, dar și faptul că știința și tehnologia nu sunt atât de complicate. Pentru a susține în continuare acest interes din partea elevilor, UTM nu percepe taxe pentru aceste cursuri și nici nu limitează numărul de locuri, cu atât mai mult că avem o mulțime de spații renovate, dar și profesori care deja îi așteaptă. Sunt profesori calificați, care predau aceste discipline la UTM, anul I, iar unii dintre ei fiind membri ai comisiilor ministeriale de elaborare a diferitelor teste pentru ciclul preuniversitar.

Chiar dacă organizarea și desfășurarea acestor cursuri este văzută și ca o precampanie de publicitate masivă a UTM în preajma admiterii, scopul urmărit este, în primul rând, de a trezi interesul tinerilor față de disciplinele STEM și tot ceea ce înseamnă știință, tehnologie, inginerie, care tot la UTM „se cultivă”. În aceeași ordine de idei se înscrie și faptul că Ministerul Economiei a descris în Strategia RM drept un obiectiv important reindustrializarea țării, în care inginerilor le revine un rol foarte important, iar rolul Universității Tehnice este să le demonstrăm în primul rând elevilor că și la UTM studiile sunt de aceeași calitate ca și la prestigioasele universități de peste hotare, spre care ei se orientează. Altfel zis, nu vrem să-i tentăm doar cu o publicitate masivă, dar și să le demonstrăm concret ce oportunități le oferim. În consecință, anul trecut am avut un număr dublu de candidați la studii din rândul celor care anterior au urmat cursurile de pregătire pentru BAC la UTM.

În contextul modernizărilor și transformărilor pe care UTM le urmărește în permanență, prorectorul Dinu Țurcanu a subliniat că de curând au fost renovate mai multe aule cu peste 300 de locuri, iar un amfiteatru a fost reparat capital – o renovare integrală, cu mobilier, tot felul de rețele, dar și implementare de tehnologii moderne, deoarece la UTM practicăm și predarea în fața unor serii mari de studenți, ceea ce implică neapărat utilizarea în procesul de predare a a unor instrumente moderne TIC.

În contextul atragerii interesului față de UTM se înscrie și organizarea campaniei „Student pentru o zi la UTM”, care coincide în timp cu predarea cursurilor de pregătire către BAC, pentru ca elevii să descopere UTM și pe interior, iar pentru a-i scutim de un drum în plus, li se oferă și cazare în căminele UTM. Ca să se convingă ce condiții există la UTM, ei pot vizita facultățile dorite, asistând și la lecții, la ore de laborator etc.

La Admiterea-2019 UTM a manifestat multă deschidere și pentru absolvenții Centrelor de Excelență/colegiilor, dat fiind că 80 la sută din aceste instituții au profiluri tehnico-inginerești, similare cu al UTM. În aceeași perioadă este organizată și Olimpiada Tehnică, la disciplinele de bază ale UTM – matematică, fizică, chimie, informatică, desen, iar învingătorilor li se oferă o serie de facilități la admiterea la UTM.

Iar pentru că studiile îi au în capul mesei pe profesori, prorectorul Dinu Țurcanu a ținut să sublinieze inițiativa rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, aprobată în aceeași zi de Consiliul de Administrație al Universității Tehnice, de a premia profesorii UTM cu instrumente moderne TIC. Este o nouă premieră marca UTM, prin care se urmărește în continuare nobilul scop de a susține excelența în activitatea didactică, științifică și extracurriculară. Primii 150 de profesori selectați după criteriul excelenței în activitatea didactică vor fi premiați de rectorul UTM cu câte un laptop performant. Este o primă etapă a unui program grandios, de durată, prin care administrația UTM își propune să stimuleze și să susțină profesorii cu diverse instrumente TIC – software și hardware, pe care aceștia să le utilizeze în activitatea lor de predare.

Confortul și condițiile moderne de studii fac astăzi diferența în învățământ, iar UTM este universitatea cu cele mai multe atuuri la acest capitol.

Mai multe detalii – pe http://www.trm.md/ro/cine-vine-la-noi/cine-vine-la-noi-emisiune-din-27-ianuarie-2020

 

(Visited 19 times, 1 visits today)