- UTM - https://utm.md -

FCIM: Fericire e și-un dialog cu… roboții

Și marea familie a Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a aderat cu entuziasm la acțiunea caritabilă demarată la Facultatea Tehnologia Alimentelor – „Gustul fericirii e în gesturi mici”.

Mai ieri și ei copii cu vise mari, iar azi animatori de roboți și creatori de ambianțe artificiale VR, profesorii și studenții de la FCIM au tins să le ofere cât mai multe surprize și momente plăcute discipolilor Şcolii-internat speciale pentru copii hipoacuzici din Hârbovăţ, Călăraşi.

Salutați de celebrul robot umanoid pe nume Frank, care le-a vorbit în română și le-a arătat că știe să danseze, să facă flotări, să localizeze obiecte, să se orienteze în spațiu și chiar să recunoască imagini sau voci, micii oaspeți s-au arătat extrem de impresionați și de alte proiecte studențești rupte parcă din filme science fiction: brațe robotice, mașinuțe mobile, pe care au avut posibilitatea să le dirijeze cu ajutorul unor aplicații de pe telefonul mobil.

O adevărată terapie cognitivă le-a oferit și vizita la Clubul ingineresc Microlab, unde au avut ocazia să vadă pentru prima dată brațe robotice cu 8 axe de libertate, „turnate” la imprimante 3D (proiectul ROBOT FACTORY | MECHATRONIC SYMPHONY) și să se minuneze de mașinile autonome proiectate și programate de studenți și elevi în cadrul unui alt proiect al clubului – „Autonomous Driving Bootcamp”.

I-a încântat și plimbarea prin Parcul UTM. Un veritabil muzeu al tehnicii în aer liber! Elicoptere din secolul trecut. Tramvaiul tractat imaginar de doi cai confecționați din aproape o tonă de fier vechi! Irepetabilul havuz cu sculpturile din oțel ale celor 12 semne zodiacale. Sculptura Gânditorului – simbol al gândirii creative. Piese simbolizând primele invenții ale Omului, de la aprinderea focului prin scânteie. Mostra teascului moldovenesc, sculptată în piatră. Primul tractor moldovenesc lansat în 1964. „Băncile îndrăgostiților”, menite să devină o bijuterie modernă a Castelului Château de la Huardière. Aleea Cosmonauților, Planetariul, Observatorul ce scot în evidență proiecte de mare perspectivă. Un parc ca o poveste a zilei de ieri către cea de mâine, ca o școală în care poți învăța cu ochii și cu inima.

Copiii nu se lăsau plecați, dovadă că au găsit căldură și dragoste și au trăit aici clipe minunate. Pe drept cuvânt, gustul fericirii e în gesturi mici, tradiție pe care UTM o va perpetua.

 

(Visited 79 times, 1 visits today)