Noutăți SpaceX Starlink

Luni, 6 ianuarie, la 21:19. EST sau 2:19 UTC, pe 7 ianuarie, SpaceX a realizat a treia lansare de sateliți Starlink de la Space Launch Complex 40 (SLC-40) la Stația Aeriană Cape Canaveral, Florida.

După cum se știe, racheta lansatoare Falcon 9 SpaceX are prima treaptă utilizată repetat. Și de această dată s-a utilizat prima etapă a Falcon 9, care  a susținut o misiune Starlink în mai 2019, misiunea Iridium-8 în ianuarie 2019 și misiunea Telstar 18 VANTAGE în septembrie 2018. Acum, în urma separării, SpaceX a aterizat prima treaptă a lui Falcon 9 pe platforma numită „Of course I Still Love You”, care a fost staționată în Oceanul Atlantic.

Operațiunile de zbor a fiecărui satelit Starlink se desfășoară în trei faze: ridicarea pe orbite, efectuarea serviciul de stație de comunicație pe orbită și deorbitarea lor. După lansare, pe parcursul celor patru luni, sateliții își folosesc propulsoarele de la bord pentru a ridica de la o altitudine de 290 km la 550 km.

În timpul acestei faze de zbor, sateliții sunt strâns grupați, iar panourile lor solare se află într-o configurație specială cu scădere scăzută, ceea ce le fac să pară mai vizibile de la sol. Odată ce sateliții ating altitudinea lor de 550 km și încep serviciul de stație de comunicație, orientarea lor se schimbă, iar sateliții devin semnificativ mai puțin vizibili de la sol, pentru a nu perturba activitatea astronomilor.

În acest zbor, SpaceX testează, de asemenea, un tratament experimental de întunecare într-un satelit pentru a reduce și mai mult albedo-ul corpului sateliților.

Lansarea curentă poate fi privită pe site-ul: https://www.spacex.com/webcast , iar alte imagini sunt prezente pe site-ul: https://www.flickr.com/photos/spacex

(Visited 144 times, 1 visits today)