Cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate INFOINVENT (EIS) și-a desemnat câștigătorii. În cadrul festivității de premiere, desfășurată pe 22 noiembrie, la Moldexpo, cele peste 50 de lucrări etalate la standuri de către cercetătorii și inventatorii UTM s-au bucurat de cele mai înalte aprecieri din partea Comisiei de experți și a Juriului Internațional al Expoziției.

Cercetătorii noştri au obținut 15 medalii de aur, 6 medalii de argint, 12 de bronz, 20 de aprecieri din partea instituțiilor internaționale prezente la eveniment, dar şi 3 menţiuni speciale acordate de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și partenerii naționali.

Echipa de inventatori ai Universității Tehnice a Moldovei, constituită din Ion BOSTAN, Viorel BOSTAN, Valeriu DULGHERU, Marin GUŢU, Oleg CIOBANU, Radu CIOBANU, Vitalie GLADÎȘ, Maxim VACULENCO şi Alexandru TOACĂ a cucerit Premiul mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru ciclul „Turbină eoliană cu ax vertical și orizontal”.

Premiul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” a mers la Arina POPOV, pentru „Modelul vestimentar cultural metamorphosis”.

Premiul și Medalia de aur pentru „Cel mai bun proiect de cercetare realizat de tineri” și Medalia de aur a National Institute for Laser, Plasma and Radiation Physics Romania au revenit echipei formate din Fiodor BRANIȘTE, Vitalie COBZAC, Vladimir CIOBANU, Irina PLEȘCO, Piotr BODAREV și Ion PÎSLARU pentru lucrarea „Elaborarea suprafețelor cu grad controlat de hidrofobie datorită nanomicrostructurării”.

Cu Medalia de aur a EIS şi Certificatul IFIA (International Federation of Inventors Associations) a fost premiată echipa de cercetători Ion BOSTAN, Viorel BOSTAN, Valeriu DULGHERU, Marin GUŢU, Oleg CIOBANU, Radu CIOBANU, Vitalie GLADÎș, Maxim VACULENCO, Alexandru TOACĂ, pentru lucrarea „Turbină eoliană cu ax vertical”.

Medalii de aur ale EIS şi National Institute for Laser, Plasma and Radiation Physics Romania au revenit cercetătorilor  de M. BERNIC, N. ŢISLINSCAIA, M. BALAN, V. VIȘANU, M. MELENCIUC pentru lucrarea „Instalație de uscare pentru fructe și legume”.

Cu Medalii de aur ale EIS și Premii Speciale ale Asociației Tehnologiilor Alternative, Sibiu au fost premiați Andrei ZBANCĂ și Valeriu PODBORSCHI pentru lucrarea „Design concept „Transport electric public”; Vladislav KOVALSKII pentru „Proteză electrică”, iar tinerilor inventatori Neonil ROŞCA și Iulian LUNGU le-a revenit și Diploma de Excelență a Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci pentru „Sistem inteligent pentru sortarea deșeurilor”.

Medalia de aur a EIS și Marea medalie în numele prof. Dorel Cernomazu a Universității „Ștefan cel Mare” au fost decernate cercetătorilor Vitalie EȘANU, Alexandru MOTROI, Ilie NUCA, pentru „Echipament electronic de tracțiune SDMC-103-03 al autobuzului electric”.

Medalii de aur ale EIS au revenit și autorilor lucrărilor „Instalație fotovoltaică tip „Floarea-soarelui” – Ion BOSTAN, Valeriu DULGHERU, Oleg CIOBANU, Radu CIOBANU – MD; Cătălin DUMITRESCU, Liliana DUMITRESCU – RO; „Sistem inteligent de curățare a panourilor fotovoltaice” – Ion BOSTAN, Valeriu DULGHERU – MD; Cătălin DUMITRESCU, Corneliu CRISTESCU, Marian BLEJAN, Liliana DUMITRESCU – RO; „Efectul funcționalizării cu nanopuncte de pd și pdo2 a peliculelor de CuO/Cu2O pentru senzori de gaze explozive și volatile” – Vasilii CREŢU, Nicolai ABABII, Vasile POSTICA, Nicolae MAGARIU, Dan TOACĂ; „Ediție de carte de inginerie pentru copii integrată cu realitate augmentată” – Tatiana BAICEV, Viorica CAZAC; „Aplicarea realității augmentate în conceptualizarea și vizualizarea edițiilor interactive de promovare a arhitecturii urbane a orașului Chișinău” – Ana-Maria CÎRJĂ și Viorica CAZAC; „Haine smart pentru copii” – Victoria DĂNILĂ, Antonela CURTEZA, Stela BALAN și Marcel VÂRLAN.

Medalia de aur a National Research Center for Food Safety University Politehnica from Buharest a fost acordată autorilor lucrării Produse funcționale obținute prin valorificarea agenților naturali de textură și carotenoide” Tatiana CAPCANARI, Cristina POPOVICI, Eugenia COVALIOV, Violina POPOVICI, Oxana RADU, Adelina POPESCU.

Medalia de argint a EIS, dar și Premiul de excelență și Medalia de aur ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Industria Chimică și Petrochimică au revenit semnatarilor lucrării „Procedeu de fabricare a cremei de brânză funcționale” Aliona GHENDOV-MOŞANU, Liliana POPESCU, Rodica STURZA – MD; Ildiko LUNG, Oxana-Ileana OPRIŞ, Maria-Loredana SORAN – RO.

Medalia de argint a EIS și Premiul „Cel mai bun proiect de cercetare realizat de tineri” al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare au fost decernate echipei constituite din Marin GUŢU, Vitali VIȘANU, Mihail MELENCIUC, Mihail BALAN, Ion VIȘANU, pentru lucrarea „Simularea matematică computerizată a fenomenelor de transfer în produse vegetale umede la tratarea cu microunde”.

Medalia de argint a EIS și Premiul Special al Asociației Tehnologiilor Alternative, Sibiu au revenit Nadejdei POPOVICI pentru lucrarea „Sistem automat de monitorizare a creșterii și udării plantelor de cameră”.

Cu Medalii de argint ale EIS au fost premiate lucrările „Dispozitiv de măsurare a parametrilor senzorului pe bază de oxizi semiconductori nanostructuraţi în diapazon de ordinul microwaţilor” de Valeri VERJBIŢKI, Oleg LUPAN, Serghei RAILEAN; „Design concept „Camion electric” de Ion ZBANCĂ, Valeriu PODBORSCHI; „Model vestimentar DARK SUN” de Ludmila SECHER; „Surse de alimentare” de Andrei MANCENCO.

Cu Medalii de bronz ale EIS au fost premiate lucrările „Instalații de vibronetezire cu diamant a suprafețelor interioare și exterioare ale pieselor cilindrice” de Radu CIOBANU, Oleg CIOBANU, Alexei BOTEZ, Iulian MALCOCI, Nicolae TRIFAN, Ion DICUSARĂ; „Pală pentru rotorul turbinei eoliene cu ax vertical” de Rodion CIUPERCĂ, Ivan RABEI; „Procedeu de obţinere a semifabricatelor din carne tocată de ovină” de Ion SCRIPCARI, Irina GRUMEZA, Artur MACARI, Angela GUDIMA, Ghenadie COEV; Design concept „Balansoar dezasamblabil pentru copii” de Valentina CHIRSTEA, Valeriu PODBORSCHI; „Investigarea proprietăților termoelectrice și optice ale materialelor nanostructurate și sistemelor moleculare” de Ionel SANDULEAC, Silvia ANDRONIC, Tatiana OLOINIC, Alexandra MÎRZAC; „Dispozitiv portabil pentru monitorizarea calității aerului” de Adrian BÎRNAZ; „Dispozitiv multicanal de măsurare a senzorilor de gaze” de Anatolie POCROPIVNÎI; „Sistem de afișaj bazat pe efectul „Persistența viziunii” de Alexandru HALMAGEA; „Procedeu de obţinerea amestecului de grăsimi tartinabile pe bază de smântână dulce” de Oxana RADU, Liliana POPESCU, Pavel TATAROV, Alexei BAERLE; „Agende școlare inteligente pentru generația Z” de Lorina NEAGA, Viorica CAZAC; „Ediție de carte cognitiv-interactivă pentru copii cu elemente interactive dinamice” de Ilinca STRILCIUC, Viorica CAZAC; „Colecție de produse de încălțăminte și poșete în stil folk” de Nadejda MUNTEANU, Mariana PROTOPOP, Marina MALCOCI.

Premiile Inovației POLITEHNICA din partea Universității POLITEHNICA București a revenit autorilor lucrărilor „Soluții de sporire a calității de deservire în rețelele de telecomunicații multifuncționale prin minimizarea numărului punctelor de control și combaterea jitterului fizic” Dinu ȚURCANU și Pavel NISTIRIUC; „Process for shaving of precession gear teeth” de Sergiu MAZURU, Ion BOSTAN, Maxim VACULENCO, Andrei CIOTU.

Diploma de Excelență și Medalia de Aur a Salonului PROINVENT a fost decernată lucrării „Iaurt cu soriz germinat și procedeu de obținere a acestuia” semnată de Liliana POPESCU, Jorj CIUMAC, Eleonora DUPOUY, Viorica BULGARU, Rodica SIMINIUC.

Premiul Special al Asociația Tehnologiilor Alternative, Sibiu a fost acordat autorilor lucrării „Sistem automatizat de alimentare cu apă de la surse regenerabile” Ștefan GARABADJIU, Marcel BURDUNIUC.

Totodată, Universității Tehnice a Moldovei i-a revenit Premiul „Special Award” – For achieving excellence in innovation through dedication and the consistent wish to push the borders of what can be obtained through science and technology din partea National Institute for Laser, Plasma and Radiation Physics Romania; Premiul „Grand Prize Inventive Activity” din partea Universității Tehnice Cluj-Napoca, iar prorectorul UTM pentru cercetare și doctorat, prof. univ., dr. hab. Mircea BERNIC s-a învrednicit de Marea medalie în numele prof. Dorel Cernomazu – in recognition for the contribution to research and to support the innovative and inventive activites, conferită de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT a fost organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare. La expoziție au participat aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din circa 10 ţări, care au prezentat la standurile expoziționale peste 450 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și de transfer tehnologic etc.

(Visited 73 times, 1 visits today)