Viorel BOSTAN: „Cyber security, un domeniu la fel de important ca cel al sănătății sau securității alimentare”

Cu o zi înainte de deschiderea celui de-al VII-lea Forum Regional de Securitate Cibernetică „Moldova Cyber Week”, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a vorbit în emisiunea „Obiectiv comun”, difuzată de TVR Moldova, care și-a propus să abordeze subiectul implicării sectorului public privat și mediului academic în combaterea criminalității cibernetice.

Referindu-se la dezvoltarea spectaculoasă pe care au cunoscut-o în ultimii 10 ani Tehnologiile Informaționale și sectorul TIC în general, rectorul Viorel BOSTAN susține că oportunitățile pe care ni le oferă această dezvoltare au pătruns adânc  în activitatea de zi cu zi a persoanelor din practic toate țările, toate sectoarele, toate domeniile de activitate, de toate vârstele. Și atunci, pe lângă oportunitățile pe care ni le oferă aceste tehnologii, această dezvoltare sau revoluție digitală, apar și pericole, amenințări. Or astăzi Cyber security este un domeniu la fel de important ca și, de exemplu, cel al sănătății sau al securității alimentare. Cum putem gestiona incidentele cibernetice și implementa bunele practici internaționale din domeniu pentru a face față tranziției de la securitate cibernetică la imunitate cibernetică?

Pentru firmele din domeniul informațional, securitatea cibernetică este un element de importanță maximă. Vorbim aici în special despre companiile care dezvoltă servicii și produse pentru combaterea și protejarea incidentelor cibernetice. Au fost deja înregistrate sute de mii de atacuri pe zi într-o singură țară, de aceea, dacă vorbim la nivel global, cum spuneam, Cyber security este o amenințare pe care guvernele, mediul de afaceri, universitățile și persoanele individuale trebuie să-i acorde o atenție deosebită. Și companiile din domeniul informațional din Republica Moldova sunt afectate de incidente și crime cibernetice. Anticiparea și securizarea datelor ar putea diminua riscurile și pericolele, menționează experții. Pentru a securiza serviciile societăților informaționale, Republica Moldova  a adoptat mai multe legi în acest sens.

Cheia soluțiilor pentru atacurile și incidentele cibernetice este abordarea sistemică a acestui domeniu de către toți actorii. Guvernul, mediul de afaceri universitățile și centrele de cercetare urmează să-și coordoneze eforturile. Este îmbucurător faptul că astăzi există o platformă de comunicare și de colaborare în domeniul securității cibernetice și între structurile guvernamentale ale RM, de asemenea, între Universitatea Tehnică a Moldovei și companiile interesate.

De asemenea, autoritățile, sectorul privat și mediul academic cooperează cu specialiști din diferite țări pentru a-și crește capacitatea de reacție și apărare cibernetică. Diplomația cibernetică este asigurată de evenimente și forumuri, între care Moldova Cyber Week, prin care organizatorii își propun să aducă la cunoștința companiilor și a publicului larg necesitatea implementării soluțiilor de securitate cibernetică.

(Visited 26 times, 1 visits today)