Urban Mobility Hackathon a întrunit 100 de tineri din societatea civilă, profesionişti IT şi pasionaţi de urbanism modern, care și-au propus să elaboreze în 48 de ore soluţii inovatoare de remodelare a rețelei de transport public Chișinău, pentru un oraş inteligent şi centrat pe necesitățile cetățenilor.

Cele 20 de echipe formate, până la cinci persoane fiecare, urmau să soluționeze una sau mai multe probleme de mobilitate urbană din Chișinău, utilizând straturile de date georeferențiate oferite, și să creeze un algoritm de analiză și utilizare a datelor furnizate în cadrul studiilor de caz propuse de organizatori.

Au fost propuse 17 soluții de remodelare a transportului public din Chișinău, între care transferul gărilor auto la periferiile orașului; noduri de transbordare; linii dedicate de transport public; unități de transport expres între sectoare; orar flexibil al rutelor de troleibuz/autobuz în funcție de densitatea reală a populației; restricționarea transportului privat pe anumite segmente prioritare pentru transportul public în orele de vârf; mecanisme de detectare digitală a segmentelor de drum cu ambuteiaje; aplicație mobilă de acumulare a punctelor de loialitate la utilizarea transportului public ș.a.

Suntem mândri să remarcăm că una din cele trei idei desemnate câștigătoare de către juriul format din experți de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Orange Systems, Universitatea Tehnică a Moldovei și Agenția Europeană Spațială/Geovi, aparține echipei constituite exclusiv din discipoli ai Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM: Luca și Vasile Schidu, Grigore Mardari, Pavel Novac, Dragoș Lupei. Echipa a prezentat o soluție de lungă durată pentru un Chișinău fără ambuteiaje – înlocuirea Autogării Centrale cu cinci huburi/noduri de transbordare la periferii, câte 1 per fiecare sector. Potrivit acestei soluții, autobuzele interurbane nu vor mai intra în oraș, oamenii urmând a utiliza transportul public pentru a călători în interiorul orașului. Această soluție vine să decongestioneze regiunea gărilor existente și să dezvolte rețeaua de transport public confortabil oamenilor. Datele au fost analizate pentru regiunea gării Centru din Chișinău.

Soluția propusă ar rezolva problema ambuteiajelor din centrul capitalei și ar diminua fluxul de autovehicule ce traversează „inima” orașului. Echipa a reușit să se claseze pe locul 2 în cadrul hackaton-ului și speră că viitoarea conducere a municipiului Chișinău va ține cont de aceste sugestii și va implementa modificările de infrastructură propuse.

„Urban Mobility Hackathon. Hack the traffic in Chisinau” este rezultatul unui parteneriat inovator care reunește Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Agenţia Spaţială Europeană, Orange Systems, Ministry of Data, Primăria mun. Chişinău și laboratoarele inovatoare Green City Lab şi Milab.

(Visited 4 times, 1 visits today)