- UTM - https://utm.md -

Ecoul Bookfest-2019: bucuria cărții, vie și nestăvilită la Chișinău

Salonul Internațional de Carte, desfășurat anual la Chișinău de la 1990 încoace, ne bucură cu aceeași participare masivă a editurilor din România și după redenumirea sa în 2016, în Salonul Internațional de Carte Bookfest, la inițiativa Institutului Cultural Român și Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, care și-au asumat și finanțarea acestui eveniment cultural. Admirabilă, această bucurie adusă pe file de carte!

În anul acesta, la Salon, pe lângă cele 24 de edituri din Republica Moldova, au participat 22 de edituri din România, între care instituții de carte cu renume – Humanitas, RAO, Curtea Veche, Nemira din București, Junimea din Iași. Pentru a doua oară, la Salon a participat și Editura AGIR (director: I. Ganea) cu o sută de titluri de carte, editate în ultimii ani.

Prof., dr. ing. Alexandru MARIN, directorul Editurii TEHNICA-INFO, Chișinău, ne spune că se simte onorat că AGIR i-a încredințat să prezinte la acest remarcabil eveniment al Cărții, paralel cu Editura TEHNICA-INFO din Chișinău, și Editura AGIR:

– În 2005, la prima participare, când cele mai bune edituri și autori de cărți primeau diplome și premii bănești, juriul Salonului de Carte a ales Editura AGIR ca Editura Anului, adică cea mai bună editură din arealul românesc. Peste ani, ne încredințăm cu bucurie că sărbătoarea cărții rămâne vie și nestăvilită la Chișinău. Anul acesta, am avut onoarea să o avem printre vizitatorii Bookfest-2019 și pe dna Prim-Ministru Maia SANDU, care s-a oprit minute bune la standul AGIR, menționând că pentru specialiștii din Republica Moldova cărțile prezentate pot fi de mare folos. Când i-am spus că toate aceste cărți, după închiderea Salonului, vor fi donate Universității Tehnice a Moldovei, dna Premier s-a declarat plăcut surprinsă. În mod deosebit a dat o înaltă apreciere celor 34 titluri de dicționare explicative dedicate, practic, tuturor domeniilor inginerești. Cunoașterea și utilizarea limbajului tehnic corect, a menționat domnia sa, au o deosebită importanță pentru specialiștii din Republica Moldova, deoarece, în ultimii ani, se dezvoltă rapid relațiile economice cu România.

De altfel, donația din anul acesta nu este prima. Pe parcursul a peste 15 ani, Asociația Generală a Inginerilor din România a făcut donații impresionante (peste 10 000 de exemplare), cunoscând foarte bine că Universitatea Tehnică a Moldovei și-a regăsit identitatea de-abia în 1990, iar necesitatea de manuale în limba română, ce țin de domeniul tehnic, este enormă.

În acest context, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a exprimat sincere mulțumiri pentru donațiile de carte din partea AGIR, de o deosebită importanță pentru Universitatea Tehnică a Moldovei, în pregătirea specialiștilor de înaltă calificare.

(Visited 13 times, 1 visits today)