În weekend-ul din 19-20 octombrie, tinerii creatori de vestimentație au avut ocazia să participe la un Fashion-Hackathon, organizat în premieră la Centrul de excelență ZIPhouse.

Repartizați aleatoriu în 5 echipe a câte 4-5, participanții au soluționat timp de 24 ore, în mod creativ, sarcina propusă de organizatori: elaborarea unei ținute vestimentare originale prin reciclare. Este necesar de menționat, că 18 dintre cei 22 de participanți la Hackathon au fost studenți și absolvenți ai UTM. La final, fiecare echipă a prezentat produsul finisat, moodboard-ul și schițele de proiect.

Rezultatele participanților au fost evaluate de către o echipă de jurizare, din care au făcut parte profesioniști din mediu de producere – designeri cunoscuți și directori de brand, dar și reprezentanți ai sectorului academic din cadrul a trei instituții de învățământ superior, care contribuie la formarea specialiștilor în domeniul designului vestimentar: Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și UPS „I. Creangă”.

Criteriile de jurizare a proiectelor, elaborate de echipele competitoare, au vizat: corespunderea temei, ideii proiectului produsului realizat; gradul de utilitate a produsului; nivelul de creativitate/originalitate; nivelul de confecționare a produsului; prezentarea propriu-zisă a produsului de către echipă.

Și partea cea mai relevantă: toate echipele s-au descurcat excelent, realizând proiecte interesante și creative, însă s-a ales cu premiul I echipa Orange, formată din studenții anilor I-IV, specialitatea Design Vestimentar, UTM: Otilia Mihailov, Ludmila Secher, Daniela Railean și Daniela Starinschi. La capitolul premii, echipa câștigătoare beneficiază de:

  • abonament și acces gratuit la toate evenimentele ZIPhouse pentru o perioadă de 3 luni din momentul intrării în posesie a premiului;
  • 5 cărți de specialitate, oferite de partenerii concursului, Librăria Cărturești;
  • 5 invitații la Moldova in fashion conference 2019, care se va desfășura la 16 noiembrie, curent, în incinta Tekwill;
  • voucher pentru achiziții în valoare de 5000 lei, premiu oferit de partenerul hackathonului – Fabric Studio.

În încheiere menționăm, că formatul proiectului permite consolidarea platformei de colaborare între tinerii creativi din textile și fashion, sector academic și cel de producere, ZIP-Hackatonul servind drept catalizator pentru dezvoltarea creativității și crearea noilor start-up-uri în domeniu.

Acest proiect a fost organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii ZIPhouse al Universității Tehnice a Moldovei, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei și finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

(Visited 21 times, 1 visits today)