Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, și Valentin ILCO, cercetător în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale, reprezintă Universitatea Tehnică a Moldovei la cea mai mare întâlnire din lume a profesioniștilor din domeniul spațial – al 70-lea Congres Internațional de Astronautică (IAC), desfășurat în perioada 19-25 octombrie 2019, la Washington D.C.

În cea de-a doua zi a forumului, 22 octombrie, agenda a inclus o prezentare la standul JAXA cu genericul „KiboCUBE Joint Event of UNOOSA and JAXA”, care a reflectat colaborarea dedicată dintre Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale Externe (United Nations Office for Outer Space Affairs – UNOOSA) și Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency) privind  utilizarea ISS KiboLancer pentru lansarea nanosateliților tip CubeSat.

În cadrul evenimentului, Ms. Simonetta Di Pippo – director UNOOSA, și Mr. Hiroshi Yamakawa – director JAXA, au subliniat că Programul KiboCUBE, care a încheiat anul acesta cea de-a cincea rundă de aplicații, oferă instituțiilor din țările în curs de dezvoltare posibilitatea de a dezvolta un satelit cub 1U pentru lansarea acestuia de pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul modulului experimental japonez KiboCUBE. Primul CubeSat dezvoltat în cadrul programului de către Universitatea din Nairobi a fost dislocat de la ISS la 11 mai 2018 ca primul satelit kenian și primul obiect lansat în spațiu cu sprijinul și sub auspiciile Națiunilor Unite. Iar reprezentanții câștigătorilor acestui program, Ms. Luis Zea, co-director, Universidad del Valle de Guatemala, câștigătoare a etapei a 2-a a KiboCUBE, și Viorel Bostan, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei, câștigătoare a rundei a 4-a KiboCUBE, au oferit informații privind  realizările și viitorul KiboCUBE – un exemplu de bune practici în relația triunghiulară dintre UNOOSA, JAXA și participanții la program.

În discursul său, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan s-a referit la activitatea Centrului Național de Tehnologii Spațiale din cadrul UTM, selectat pentru runda a IV-a a Programului KiboCUBE pentru lansarea, în anul 2020, a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul modulului experimental japonez KiboCUBE. Înființat în 2012, acesta este singurul centru de cercetare în domeniul spațial din Republica Moldova, având șase laboratoare, un observator astronomic și două stații de sol complet funcționale amplasate la 200 km distanță. Echipa Centrului include 35 de persoane implicate direct în activitățile de elaborare-cercetare-implementare (doctoranzi, masteranzi, studenți de la ciclul licență) și peste 60 de studenți – în procesul de comunicare prin satelit. La capitolul obiective, rectorul a menționat demonstrația și validarea tehnologiei pentru senzori nano / microwire în aplicația spațială; dezvoltarea protocolului de comunicare „stație satelit-sol” cu diferite niveluri de acces prin rețeaua de stații la sol; valorizarea potențialului științific al instituțiilor din învățământul superior din Republica Moldova; încurajarea tinerilor de a-și manifesta interesul pentru  tehnologiile aerospațiale și, respectiv, pregătirea multidisciplinară și continuă a specialiștilor și studenților la cel mai înalt nivel. În ceea ce ține de obiectivele de perspectivă a fost subliniată implicarea în proiecte naționale și internaționale în consorțiu cu diferiți parteneri pentru misiuni comune; extinderea seriei nanosateliților cu modele 1.5U, 3U pentru diferite misiuni; proiectarea diverselor module de satelit pentru nanosenzorii reasearh în condiții de spațiu; extinderea infrastructurii la sol prin conectarea altor stații sau alăturarea rețelei de stații la sol pentru decodarea datelor și promovarea în continuare a tehnologiilor spațiale în Republica Moldova în cadrul unui amplu program de educație spațială.

Congresul Internațional de Astronautică IAC 2019 include  în agenda sa peste 2000 de lucrări în 181 de sesiuni tehnice și 360 de prezentări despre cele mai recente progrese în domeniul spațiului. Congresul are loc în fiecare an din 1950. Având un caracter global și multidisciplinar, acoperă toate domeniile și subiectele referitoare la spațiu, oferind cele mai recente informații în domeniu și contribuind la realizarea unor noi contacte și a unor posibile parteneriate. Prin IAC peste 40 de comitete administrative și tehnice sprijină Federația Internațională de Astronautică în misiunea sa de a avansa cunoștințele noastre despre spațiu și de a încuraja dezvoltarea de active spațiale prin cooperare internațională. Tema evenimentului din acest an este „Spațiul: puterea trecutului, promisiunea viitorului”. Această ediție marchează 50 de ani de când Omul a pășit pe Lună și sărbătorește, totodată, reușitele și parteneriatele care au devenit o marcă a explorării spațiale.

(Visited 27 times, 1 visits today)