Eugen SUVAC, student al Facultății Urbanism și Arhitectură, anul III, specialitatea „Ingineria și protecția apelor” (IPA-161) a beneficiat de posibilitatea de a trăi visul Water Harmony în Norvegia, în cadrul proiectului omonim desfășurat și promovat de Universitatea de Științe Umane din Norvegia, unde a studiat și a trăit timp de trei săptămâni.

Primele două săptămâni ale călătoriei le-a petrecut în orașul Ås, unde se află Universitatea Norvegiană de Științe Naturale (NMBU), în cadrul căreia s-au ținut cursuri. Acolo a avut ocazia să lucreze în laboratoare moderne și să ia cunoștință de metodele inovatoare de tratare și epurare a apei, a vizitat o stație de tratare a apei situată în orașul Lillestrom, unde a întâlnit studenți din Ucraina, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan, Canada, SUA, Sri Lanka, Kenya și Sudan de Sud.

Deși prelegerile țineau 6 zile pe săptămână, nu a ratat ocazia de a călători în Norvegia și a vizitat Drobak și Oslo.

În a treia săptămână de aflare în Norvegia a trecut Cercul Arctic de pe insula Senja. Acolo, profesori din Norvegia, Rusia, China, Statele Unite și Canada i-au familiarizat pe studenți cu diverse metode de aprovizionare cu apă, dar și de epurare a apei în climate reci. Pentru a consolida rezultatul, au fost organizate excursii la trei stații de epurare a apei și s-a lucrat în grup. Studenții au fost divizați pe echipe formate din reprezentanți din diferite țări și s-au distribuit sarcinile. Echipa lui Eugen, formată din studenți din Ucraina, Tadjikistan, Norvegia, China și Elveția, a elaborat un proiect de alimentare cu apă și canalizare autonomă a unei case norvegiene tradiționale – cabin.

Chiar dacă Norvegia are o climă foarte rece, aceasta nu l-a împiedicat să savureze frumusețea naturii, pe care o va purta mereu în suflet.

Eugen transmite sincere mulțumiri UTM și, în special, profesorilor săi – Natalia CIOBANU, Ion IONEȚ, Dumitru UNGUREANU, Sergiu CALOS, Mihaela Anca CONTAȘEL, dar și profesorilor norvegieni, între care Harsha RATNAWEERA – pentru oportunitatea acestei frumoase experiențe internaționale și cunoștințele acumulate.

(Visited 24 times, 1 visits today)