Centrul Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) din cadrul UTM a participat, pe 9 și 10 octombrie 2019, la experimentul „Inter-MAI-75”, în cadrul căruia de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au fost transmise imagini tip SSTV (slow scanner TV) (https://issfanclub.eu/2019/09/27/watch-for-mai-75-sstv-sessions/).

În cadrul experimentului, la stația terestră telemetrică a CNTS din Chișinău, prin utilizarea antenelor telemetrice, echipamentului radiorecepție și sistemului de direcționare automată a antenelor, au fost recepționate datele emise în eter de Stația Spațială Internațională. Aceste date recepționate au fost prelucrate, decodificate și în urma acestor procesări au fost obținute imaginile transmise de pe ISS.

Experimentul are menirea de a îmbina eforturile universităților de învățământ și a radioamatorilor din lumea întreagă pentru a dezvolta tehnologii și mijloace tehnice, care asigură comunicarea  studenților cu astronauții în studiul și dezvoltarea procesului de control a ISS, precum și în elaborarea diferitelor metode de transmitere a diferitelor tipuri de informații  (informații textuale, vocale și telemetrice, fotografii alb-negru și color și imagini video etc.), obținute ca urmare a unui experiment științific și educativ prin utilizarea instalațiilor de comunicații a radioamatorilor de la bordul ISS. Imaginile SSTV în format PD120 au fost transmise de pe ISS pe frecvența purtătoare de 145.800 MHz cu ajutorul transceiverului Kenwood TM-D710.

(Visited 28 times, 1 visits today)