În perioada 14-30 septembrie 2019 s-au desfășurat primele mobilități în cadrul rețelei CEEPUS CIII-HR-1404-01-1920 „Adriatic-Pannonian-Black Sea Food Connect”, proiect câștigat de Facultatea Tehnologia Alimentelor pentru perioada 2019-2020.

Marko Jukic și Jasmina Lukinac de la Universitatea „Josip Juraj Srossmayer” din Osijek, Croația au fost primii care au beneficiat de un stagiu de mobilitate în cadrul rețelei nou create, aflându-se într-o vizită de documentare pe parcursul a două săptămâni. Stagiul a avut mai multe obiective, cum ar fi prezentarea ofertei educaționale a Universității „Josip Juraj Srossmayer” din Osijek și identificarea ariilor de interes comun pentru viitoarele colaborări , vizite de studiu în laboratoare și familiarizarea cu programele de cercetare ale UTM, întâlniri cu personalul administrativ al UTM și al Facultății Tehnologia Alimentelor, identificarea oportunităților de mobilitate pentru studenții de la Universitatea „Josip Juraj Srossmayer” din Osijek și de la UTM.

În cadrul întrevederii cu prof. univ., dr. hab. Larisa Bugaian, prorector pe probleme financiare și relații internaționale, a fost examinată posibilitatea semnării unui acord de cooperare academică și a unui acord inter-instituțional Erasmus+ KA 107 între Universitatea „Josip Juraj Srossmayer” din Osijek, Croația și Universitatea Tehnică a Moldovei, posibilitatea colaborării în cadrul unor proiecte educaționale și de cercetare, dar și valorificarea altor oportunități de colaborare internațională.

Profesorii aflați în mobilitate la Facultatea Tehnologia Alimentelor, împreună cu decanul FTA, conf. univ., dr. Vladislav Reșitca, și coordonatorul rețelei CEEPUS, conf. univ., dr. Cristina Popovici, au vizitat laboratoarele facultății din cadrul Centrului de Excelență în domeniul Cercetării în Oenologie, Centrului de Instruire Practică și Formare Continuă în domeniul Alimentației Publice, Centrului de Cercetări în domeniul păstrării produselor horticole și Centrului Științific de Instruire și Transfer Tehnologic în Industria Alimentară.

În ultimele zile de mobilitate, domniile lor au vizitat întreprinderea „Franzeluţa” S.A. – cel mai mare combinat de panificație de pe piața autohtonă. Profesorii auluat cunoștință de procesul de fabricare a unui sortiment larg de produse de patiserie (turte dulci, biscuiți, fursecuri), produse din vafe, produse de covrigărie și paste făinoase.

În finalul vizitei, Marko Jukic și Jasmina Lukinac și-au exprimat speranța intensificării colaborării dintre UTM și UJJSO.

 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)