Centrul Universitar de Formare Continuă (CFC) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și parteneri din cadrul instituțiilor de formare a cadrelor didactice din Învățământul Profesional Tehnic (ÎPT) din Republica Moldova și Germania, își propune să se implice în elaborarea unui program de formare inițială pentru cadrele didactice din ÎPT, bazat pe standardele UNESCO.

Subiectul privind consolidarea și sustenabilitatea unui asemenea program a fost abordat în cadrul unei întrevederi la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova cu participarea secretarului de stat al MECC, Valentina CHICU; prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN, prorector UTM pentru probleme financiare și relații internaționale, conf. univ., dr. Valentin AMARIEI, director CFC-UTM, Maria VASILIEV, șef Departament Formare Continuă a cadrelor didactice, UTM, cu echipa de experți germani condusă de Oana VODIȚĂ, liderul proiectului de implementare a învățământului profesional dual pe modelul german.

„Vom pune la punct, împreună cu Universitatea Tehnică a Moldovei, un program de formare de calitate, bazat pe standardele UNESCO și cu expertiza germană în domeniu. În acest sens, în Moldova există toate ingredientele și suntem optimiști pentru viitor” a menționat prof. Frank BÜNNING, directorul Institutului de Formare a Cadrelor Didactice din sistemul ÎPT al Universității din Magdeburg.

„Încurajăm și sprijinim Universitatea Tehnică a Moldovei ca în colaborare cu partenerii noștri germani să formăm în Republica Moldova cadre didactice de elită”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Valentina CHICU, subliniind importanța formări de calitate a profesorilor din sistemul ÎPT.

„În baza prevederilor Codului Educației din 2014, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a lucrat de-a lungul timpului cu Guvernul Republicii Moldova și am reușit să avem un prim succes: peste 1000 de elevi s-au înscris anul acesta în învățământul dual, în colaborare cu 80 de firme, este crucial ca întreg sistemul ÎPT să fie de calitate, iar formarea cadrelor didactice e cheia”, a afirmat reprezentantul GIZ, Oana VODIȚĂ.

Părțile au convenit asupra conjugării eforturilor în realizarea unui program de instruire inițială pentru cadrele didactice din sistemul ÎPT și a intensificării colaborării pentru înregistrarea unor beneficii considerabile și palpabile atât pentru elevi, cât și pentru agenții economici.

(Visited 17 times, 1 visits today)