Constantin Șalaru, Daniel Arhirii, Dumitru Bejan, Daniel Trevco, Vladimir Smith şi Artîc Ananie, studenți în anul II, care urmează programele de studii de licență „Construcții industriale și civile” și „Inginerie antiincendii și protecție civilă”, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, au participat la, în premieră pentru RM, de către Institutul de Geologie și Seismologie, Centrul Federal de Cercetare „Serviciul Geofizic Unic al Academiei de Științe din Federația Rusă”, cu suportul Academiei de Științe a Moldovei.

Este o oportunitate unică pentru tinerii studioși din cadrul FCGC de a participa la un for științific de asemenea anvergură, alături de peste 100 de specialiști din țările CSI și reprezentanți ai țărilor UE, inclusiv, România, Lituania, Marea Britanie, dar și SUA.

Evenimentul este unul foarte important, deoarece problemele de seismologie cu care se confruntă țara noastră sunt mari, iar experiența specialiștilor din străinătate ar putea contribui la îndeplinirea unor sarcini importante la nivel național. Printre numele sonore prezente la eveniment s-a remarcat m.c. al Academiei Federației Ruse, dl Alexei Maloviciko, care a coordonat mai mulți ani activitățile Serviciului  Geofizic al Federației Ruse,  prof. Gheorghe Marmureanu, considerat unul din cei mai mari specialiști privind zona seismică Vrancea.

În cuvântul său de salut rostit în deschiderea Școlii Internaționale de Seismologie, președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu a subliniat importanța evenimentului, problema seismică fiind una de actualitate nu doar pentru Republica Moldova, care a resimțit de curând câteva cutremure în zona Vrancei, dar și pentru alte zone cu risc seismic sporit, fiind necesare cercetări profunde pentru a înțelege procesele ce au loc în scoarța terestră.

Prezent la eveniment, Alexei Maloviciko, membru corespondent al Academiei de Științe din Federația Rusă, a propus ca studiile pe Caucaz să fie extinse și pe zona Carpaților–Vrancea, ceea ce, în opinia sa, ar prezinta un interes științific și pentru colegii din România și pentru Centrul Seismologic din Republica Moldova. În acest sens, savantul a propus înaintarea unui proiect de cercetare sau identificarea altor posibilități de realizarea a acestor studii.

Directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, dr. conf. Igor Nicoară, s-a referit la experiența Institutul pe parcursul celor 70 de ani, începând cu anul 1949, de când se efectuează înregistrarea instrumentală a activității seismice din regiune, precizând că la moment Stația activează în comun cu rețeaua românească, astfel încât să poată fi monitorizat în comun focarul seismic Vrancea.

Pe parcursul unei săptămâni, în cadrul forumului au fost audiate mai multe rapoarte în plen și organizate un șir de activități, participanții fiind  antrenați în susținerea unor lecții publice în cadrul universităților, geovictorine, excursii tehnice și programe sportiv-culturale.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)