Peste 200 de ingineri, dezvoltatori, profesioniști în domeniul securității cibernetice și-au propus să-și îmbunătățească resursele și calitățile profesionale în securitatea informației la prima ediție a conferinței Espresso Security Moldova, care a avut loc astăzi, 13 septembrie, în cadrul Centrului de excelență în domeniul TIC, Tekwill.

În mesajele lor inaugurale, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, și a directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Serghei Popovici, au subliniat importanța creării unui ecosistem cibernetic sigur în Republica Moldova.

„Infrastructura Internetului este foarte dinamică și complexă. Internetul a schimbat lumea și ne-a schimbat pe fiecare dintre noi, modul cum comunicăm, învățăm, lucrăm, păstrăm informația etc. Mai puțin însă am învățat cum să navigăm sigur în Internet, cum să ne protejăm datele personale și datele instituției în care activăm. Una dintre misiunile de bază ale Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică rezidă în promovarea şi consolidarea culturii de securitate în domeniul cibernetic. Responsabilitatea noastră implică în primul rând o viteză de reacție mai mare și adaptarea la noile provocări din spațiul cibernetic”, a relatat Serghei  Popovici.

Participanții la eveniment au aflat cum pot proteja interacțiunile dintre sistemul Android și aplicațiile instalate pe telefon, cum pot configura securitatea ca și cod, cum pot automatiza configurarea infrastructurii astfel încât să fie securizată, cum pot ataca tehnologia NFC care este folosită la carduri de acces sau în transportul public și multe alte date ce țin de inteligența cibernetică și sistemele Honeypot.

Fondatorul comunității Security Espresso Moldova, Anatol Prisacaru, programator și cercetător în securitatea informatică, a propus pentru prima ediție a acestei conferințe un concurs tip „Capture the Flag”.

La dispoziția participanților a fost pusă o serie de aplicații intenționat vulnerabile, aceștia urmând  să depisteze vulnerabilitățile și să le exploateze pentru a acumula puncte. A fost creat și un spațiu în care participanții să-și manifeste creativitatea, ingeniozitatea și capacitățile profesionale fără a dăuna sistemelor reale și fără a încălca legea.

Evenimentul a fost organizat de Comunitatea Security Espresso în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.

(Visited 2 times, 1 visits today)